Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно да махнем нитратите в зеленчуците

13 август 2024, 20:45 часа

Заедно с полезните вещества, които зеленчуците ни предоставят, често се сблъскваме и с нежеланите нитрати. Тези химични съединения могат да представляват риск за нашето здраве, особено ако се натрупват в организма. Затова е важно да знаем как да се справим с тях, преди да консумираме любимите си зеленчуци.

Какво представляват нитратите и нитритите?

Нитратите са азотни съединения, които са необходими за правилния растеж и развитие на растенията. Те се съдържат в почвата и се усвояват от растенията чрез торене, което може да бъде както с естествени, така и с изкуствени торове. Проблемът възниква, когато растенията абсорбират прекомерно количество нитрати, което води до тяхното натрупване в листата и корените.

За да създадете навика да ядете зеленчуци, трябва да разберете ползите от тях

Това натрупване може да стане опасно за човешкото здраве, ако зеленчуците не бъдат обработени правилно преди консумация. Някои растения като марулята, спанакът и червеното цвекло са по-склонни да съхраняват високи нива на нитрати, докато други, като доматите и краставиците, са по-бедни на тези съединения.

Как да намалим съдържанието на нитратите в зеленчуците?

За щастие, има няколко прости, но ефективни метода за намаляване на нивата на нитратите в зеленчуците преди да ги включим в нашето меню.

зеленчуци

1. Киснене във вода

Един от най-лесните начини да намалите съдържанието на нитрати е да накиснете зеленчуците във вода. За листни зеленчуци, като маруля и спанак, е препоръчително да ги оставите да се киснат за 1-2 часа, като по този начин можете да отстраните до 70% от нитратите. За други зеленчуци, 10 минути киснене във вода също ще дадат добър резултат. Добавянето на една лъжичка сода бикарбонат или оцет към водата може допълнително да помогне за разграждането на нитратите.

2. Белене на зеленчуците

Още една ефективна мярка е обелването на зеленчуците, особено тези, които сте закупили от магазина. Кората и областта непосредствено под нея съдържат най-голямо количество нитрати, затова тяхното премахване може значително да намали вредните вещества.

Скрити ползи: Частите от плодовете и зеленчуците, които никога не трябва да изхвърляте

3. Термична обработка

Термичната обработка на зеленчуците е друг метод, който може да помогне за намаляване на съдържанието на нитрати. При варене, част от нитратите преминават във водата, затова е важно тя да бъде изхвърлена още топла. Ако изчакате да изстине, нитратите могат да се върнат обратно в зеленчуците. Този метод може да намали нивото на нитратите с до 80%.

4. Специална обработка със сода бикарбонат

Освен кисненето във вода, добавянето на сода бикарбонат може да бъде използвано и като отделен метод. Накиснете зеленчуците във вода с 1 чаена лъжичка сода за около 30 минути. Тази процедура ще помогне за разграждането на нитратите и ще направи зеленчуците по-безопасни за консумация.

Консумацията на пресни зеленчуци е важна част от здравословния начин на живот, но е също толкова важно да знаем как да се справим с нежеланите вещества като нитратите. С помощта на прости техники като киснене, белене и термична обработка, можем значително да намалим тяхното съдържание и да се насладим на вкусни и безопасни храни. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес