Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете дали имате цьолиакия или непоносимост към глутен?

13 май 2024, 09:00 часа

Експертите предупреждават да не елиминирате глутена от диетата си, докато не разберете какво наистина се случва.

За мнозина избягването на глутен не е просто уелнес прищявка, която да ви помогне да отслабнете. Това е необходимост, породена от здравословни състояния като цьолиакия или непоносимост към глутен (която често се нарича чувствителност към глутен без целиакия или чувствителност към пшеница без целиакия).

Но как можете да разберете какво състояние може да изпитвате? Всеки, който се бори с храносмилателни проблеми като подуване на корема, спазми, болки в стомаха и диария след ядене на глутен – или дори други симптоми като депресия, умора и мозъчна мъгла – може да има целиакия или непоносимост към глутен. И може да е трудно да ги различим, казват лекарите.

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Като се има предвид това, двете условия едва ли са еднакви. По-долу експертите разбиват разликите между чувствителността към глутен и цьолиакията, знаците, че изпитвате едното, а не другото, и съвети за справяне и с двете.

Тънката граница между чувствителността и цьолиакия

 Това възпаление в тънките черва може да има последици за здравето на пациента, тъй като може да повлияе на способността им да усвояват храни, може да причини недохранване и те могат да имат загуба на тегло.

Храната, съдържаща глутен, може да накара хората с цьолиакия да изпитат неприятни стомашно-чревни симптоми като подуване на корема, диария, загуба на тегло и запек, заедно с други проблеми като недостиг на витамини и минерали, дефицит на желязо, анемия, болки в ставите, остеопороза и др.

Чувствителността към глутен без целиакия, от друга страна, не е автоимунно заболяване и не включва възпаление на червата. Хората, живеещи с този проблем, обикновено нямат по-сериозните усложнения на цьолиакия, като недохранване и загуба на тегло, защото в края на деня тънките им черва всъщност не са възпалени.

Чувствителността към глутен също е по-мистериозна по отношение на това как се проявява, колко дълго продължава, как може да бъде диагностицирана и нейните дългосрочни рискове или усложнения.

Механизмът на цьолиакията е доста добре разбран, въпреки че с всяка изминала година научаваме все повече и повече, докато чувствителността към глутен, която не е цьолиакия, е нещо като по-нов играч във всичко това

Цьолиакията е заболяване за цял живот и също може да бъде наследствено, докато по-малко се знае за чувствителността към глутен. Определено има случаи на временна чувствителност към глутен, когато тези хора имат тези реакции и след това по някаква причина те изчезват.

И двете състояния могат да се проявят по различни начини, което означава, че не само признаците и симптомите ще варират от човек на човек, но някои хора могат да станат много по-болни от други.

Получаване на диагноза

Голяма разлика между чувствителността към глутен без цьолиакия и цьолиакията е, че цьолиакията може да се диагностицира. Когато един лекар иска да разбере какво се случва с пациент, който има проблеми с понасянето на глутен, цьолиакия е доста лесно да се определи въз основа на тестове.

Можем лесно да скринираме за цьолиакия с прост кръвен тест, който търси специфични антитела или имунни протеини.

При хора с  голямо подозрение за заболяването, ние продължаваме с горна ендоскопия с биопсии на тънките черва, за да потвърдим диагнозата. Това по същество означава, че ако се подозира, че имате целиакия, вашият лекар ще вкара дълга и тънка тръба през устата ви и надолу в тънките черва, за да огледа и да вземе проби. Това е начин за проверка и потвърждаване на наличието на активно възпаление, което е типично за състоянието.

Диагностицирането на чувствителност към глутен без целиакия е малко по-трудно, защото няма ясен тест или краен начин да се определи дали имате заболяването. Лекарят трябва да изключи други заболявания, като целиакия и алергия към пшеница, преди да вземе решение.

Симптомите могат да се припокриват с тези, наблюдавани при други състояния, като свръхрастеж на бактерии в тънките черва, синдром на раздразнените черва (IBS) и дисфункция на тазовото дъно, за да назовем само няколко.

Трудно е да се установи колко често срещана е чувствителността към глутен без целиакия без диагностичен тест, според Буркхарт, въпреки че се смята, че е по-често срещана от целиакия. Вайс каза, че понастоящем се смята, че до 6 процента от населението има това състояние, но точният брой не е ясен.

Ето защо диетата без глутен не е полезна за всеки

Докато изследването за целиакия е малко по-лесно, то идва с важно предупреждение: пациентът трябва да яде глутен, когато се изследва. Ако човек е на безглутенова диета, кръвният тест може да покаже фалшиво отрицателен резултат и чревното възпаление може да намалее, което кара лекарите да смятат, че пациентът има чувствителност към глутен, която не е целиакия, когато всъщност има целиакия.

Ако пациент, който има цьолиакия, просто не е докосвал никаква храна с глутен за дълго време, неговите антитела могат да станат отрицателни. И когато се опитвате да направите разлика между двете, антителата наистина ви помагат да направите това.

Да разберете с какво състояние се занимавате е може би една от най-предизвикателните части от живота с проблеми с глутена. Но има някои добри новини - след като бъде поставена диагнозата, и двете заболявания обикновено могат да бъдат управлявани с диета без глутен.

Глутенът се намира в зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж, така че за да избегнете глутена, трябва да избягвате хляба, тестените изделия, печива и преработените храни, които съдържат тези зърна. Количеството глутен, което можете да понасяте, може да варира от човек на човек, но повечето лекари препоръчват пациентите с което и да е от двете състояния да избягват глутена, само за да са сигурни.

Лечението на чувствителността към глутен, която не е целиакия, понякога може да бъде малко по-различно в зависимост от причината за чувствителността. В някои случаи може да се препоръча диета без пшеница, а не диета без глутен. Това е така, защото проблемите на някои хора произтичат от реакция към въглехидрати в пшеницата, наречени фруктан, а не глутен (които всъщност са протеини, намиращи се в пшеницата и други зърна).

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес