Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подготвите бурканите за консерви? С тези трикове ще бъдат като нови!

07 август 2024, 16:15 часа

Лятото е времето за добив на много вкусни сезонни плодове и зеленчуци. Това е и най-доброто време за приготвяне на конфитюри, компоти, туршии, лютеница, различни заготовки от зеленчуци. Днес ще ви поговорим как правилно да подготвите и почистите бурканите, благодарение на което вашите готови консерви ще останат свежи за по-дълго време.

Как да почистите старите буркани?

Бурканите за производство на сезонни сладки и солени консерви се предлагат в различни размери. Поради формата или размера на гърлото не винаги е лесно да почистите вътрешността с обикновена кухненска гъба. Някои хора съзнателно се въздържат от употребата на такива, защото е специфично местообитание за много бактерии, вредни за здравето и безопасността на храните. Ако искаме да съхраняваме домашно приготвена храна в буркан за дълго време, трябва да сме сигурни, че средата, в която се поставя продукта, е стерилна.

Как да почистите старите буркани бързо и удобно? За тази цел могат да се използват дълги и тесни четки. Ако обаче ги нямаме под ръка, чудесна алтернатива са натрошените черупки от яйца. Изсипете обелените 2-3 яйца в съд, напълнете го до половината с топла вода и добавете няколко капки препарат за миене на съдове. Затворете плътно всичко и разклатете енергично. Острите черупки ще изтъркат вътрешността на буркана и ще почистят перфектно дъното му.

Как да премахнете миризма от буркани?

Когато използваме стари буркани от миналогодишни консерви, може да имаме проблем с неприятен аромат, който не изчезва дори след старателно неколкократно измиване. Как да премахнете миризмата от буркани, когато все още усещате специфичния аромат на кисели краставици? Струва си да започнете, като смените капачките с нови. Те често са основният източник на неприятни миризми. Ако това не помогне, трябва да използваме други методи, които ще донесат очаквания резултат.

Едра сол и сода бикарбонат

Солта и содата за хляб са надеждни, естествени почистващи агенти, които не само премахват перфектно много замърсявания, но и неутрализират неприятните миризми. Просто изсипете една супена лъжица сол и сода за хляб в проблемния съд и след това го залейте с малко вода. Разклатете затворения буркан и когато забележите, че започва да блести, изсипете съдържанието и изплакнете обилно с вода.

Лимонов сок

Един обикновен лимон ще ви помогне да премахнете неприятната миризма от бурканите. Изстискайте сока от половин лимон директно в съда и го разпределете вътре. След това поставете буркана на светло място за няколко часа, след което го измийте както обикновено в мивката или съдомиялната машина.

Утайка от кафе

Утайката от кафе, комбинирана със сода за хляб, също ще премахне остатъчните миризми в буркана. Комбинирайте двете съставки с малко количество вода, за да създадете гъста паста, след което я разтрийте по стените на стъкления съд. Оставете ги настрана за няколко минути, за да подейства кафеената маса, след което изплакнете с топла вода.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес