Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поддържате неутрален баланс на телесните течности?

28 март 2023, 17:40 часа

Водата в човешкото тяло заема 55 – 60% от обема му и е жизнено важна като преносител на хранителни съставки, кислород и различни биохимически съединения. В организма, тя съществува в дисоциирана форма като водородни йони (H+) и хидроксилни аниони (ОН- ). За удобство, е бил въведен т.нар. „водороден показател“, pH, чиято стойност равна на 7, означава равновесие мeжду двата вида йони в даден разтвор.

Когато концентрацията на H+ е по-малка от тази на OH−, то водният разтвор на течностите в тялото има алкален (основен) характер и 14 ≤ pH ≤ 7. Обратно, когато концентрацията на H+ е по-голяма от тази на OH−, то разтворът има киселинен характер и 0 ≤ pH ≤ 7 и окисляемостта му е по-слаба.

Установено е, че неутралният баланс за телесните течности отговаря на рН: слюнка – между 7.0 и 7.5; кръв – между 7.35 и 7.45; урина – между 4.6 и 8.0. Небалансиран pH извън посочените граници означава, че pH нивата са станали твърде киселинни или прекалено алкални за дълъг период от време като и двата вида продължителен pH дисбаланс сигнализира за негативни процеси, протичащи във всяка една от системите на тялото.

Конкретно за случая, когато телесната киселинност е небалансирана (или е твърде висока), то рискът за възникването на сериозни здравословни проблеми става осезаем. Ето кои са основните проблеми.

1/ Склонност към трайно напълняване – излишъкът на киселина в телесните течности претоварва работата на бъбреците, черния дроб, отделителната и лимфната системи и кожата да освобождават ефективно организма от биохимичните отпадъци, докато образуваните киселинни йони взаимодействат с мастните клетки, водещо до неконтролируемо увеличение на подкожните мазнини.

2/ Дентални пробеми – те са три: първо, при излишък на киселини в тялото, защитна му реакция е то да се алкализира, посредством изтегляне калций от зъбите, с което се нарушава тяхната структура; второ, честото приемане на сладки храни и напитки засилва производството на млечна киселина в устата като по този начин прави зъбите податливи на кариеси; трето, като последица от киселинността в устата , зъбите и венците стават свръхчувствителни и дори болезнени при пиене на много студени или твърде горещи напитки, водещо до кървене на венците и кариеси.

3/ Отслабване на костната система – отново проблемът е в изтеглянето на калций от костите, както и на микроелементи от тъканите, в опит организмът да компенсира повишената киселинност. Резултатът е обаче, слаби и трошливи кости, остеопороза и други.

Как се приготвя алкална вода и защо трябва да се пие всяка сутрин

4/ Засилено производство на секрети в носните кухини, които имат алкален характер и се стремят да елиминират излишната киселинност. Гова провокира обаче, проблеми със синусите, хрипове, астма, болки в гърдите, кашлица…

5/ Дерматологични проблеми – киселинният дисбаланс затруднява и способността кожните клетки да участват в изчистването на организма от токсини. Резултатът е: пъпки, акне, обриви, екземи и псориазис, както и обща податливост на бактерии и токсични продукти.

6/ Постоянно чувство на изтощение – ако течностите в тялото са с подчертано киселинен характер, то намалява способността им да транспортират ефективно хранителни вещества и кислород в тялото, което така изразходва повече калории и се появява трайно чувство на умора.

7/ Трайно безсъние – предизвиканият от повишената киселинност на тялото на калциев недостиг, води до безсъние и обратно, безсънието провокира висока киселинност и рН дисбаланс в организма.

8/ Поява на мускулни или/и ставни болки – повишената киселинност предизвиква и свиване на мускулите, които работят в повишен енергиен режим, тъй като е затруднена абсорбцията на витамини и хранителни вещества в тялото; появяват се болки в мускулите, което свидетелства за свръхкиселинност на организма.
Съвети как да намалите киселинността в тялото си.

Кога е най-добре да се пие вода според кардиолозите

Първо, пийте достатъчно вода, за предпочитане да е минерализирана или/и алкализирана; така ще позволите излишната киселина да се движи по-свободно и ще се подобри работата на храносмилателния тракт да изхвърля ефективно отпадните продукти.

Второ, пийте топла вода с лимонов сок, който, попаднал в организма, се метаболизира, създавайки алкална среда. Освен това яжте зелени зеленчуци с високо съдържание на алкални вещества (краставици, спанак, броколи, маруля, целина, зелени аспержи). Соковете от тези зеленчуци са също много полезни.

Трето, откажете се (или силно се ограничете) от продукти или/и напитки с киселинен характер: кафета, алкохол, газирани напитки, изкуствени подсладители, както и преработени меса. За сметка на това, консумирайте храни богати на калций и магнезий (тъмно зелени листни зеленчуци морски дарове, сушени плодове и зърнени храни) или/и добавяйте такива под формата на капсули. Изхвърлете от менюто си преработени или/и генетично модифицирани храни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес