Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да намалим умората в очите?

15 септември 2024, 13:55 часа

Умората на очите е често срещана, но обикновено може да се лекува с прости, неинвазивни методи, като регулиране на екрана, използване на капки за очи или правене на визуални паузи.

Очите ви може да се чувстват уморени или раздразнени, след като сте се съсредоточили интензивно върху дейност като гледане на компютърен екран, четене на книга или шофиране на кола за дълъг период от време. Това е известно като напрежение на очите. Умората на очите, причинена от използването на цифрови устройства като компютри, смартфони и таблети, е по-известна като синдром на компютърното зрение или цифрово умора на очите.

 

Напрежението на очите е често срещано състояние, въпреки че продължителното напрежение на очите или дразненето на очите може да е признак за нещо по-сериозно и трябва да се обсъди с Вашия лекар.

Прочетете за някои прости неща, които можете да направите, за да предотвратите умората на очите. Някои от тях дори можете да започнете да правите днес.

Ако сте плакали: 7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

1. Често гледайте настрани или правилото 20-20-20

Умората на очите може да възникне, когато се занимавате с една дейност за дълъг период от време без почивка. Трябва да премествате фокуса си върху нещо различно от дейността на всеки 20 минути. Това, върху което се фокусирате, трябва да е на 20 фута разстояние и трябва да го гледате поне 20 секунди. Това е известно като правилото 20-20-20.

Не само трябва да отклонявате поглед на всеки 20 минути, но и да избягвате интензивна дейност за няколко часа през деня. Ако трябва да работите пред екран или да шофирате на дълго разстояние в продължение на няколко часа, не забравяйте да балансирате тази дейност с други, които изискват различно използване на очите ви. Например, разходете се навън на естествена светлина по време на обедната си почивка, ако сте прекарали цялата сутрин в работа на компютър.

2. Позиционирайте екрана си

Ако редовно използвате цифрово устройство, уверете се, че го гледате на правилното разстояние и в правилната позиция. Екранът трябва да е на няколко фута от очите ви или на около една ръка разстояние. Трябва да гледате екрана на нивото на очите си или малко под тях.

Друг полезен съвет за цифровите устройства е да увеличите текста на екрана, за да отговаря най-добре на вашето ниво на комфорт. Вероятно можете да регулирате размера на текста в настройките на вашето устройство.

3. Намерете правилната светлина

Осветлението може да причини напрежение на очите. Тя може да бъде твърде слаба или твърде ярка, в зависимост от дейността. Светлината трябва да идва отзад, ако се фокусирате интензивно върху нещо като четене. Затъмняването на светлините може да помогне за намаляване на умората на очите при гледане на телевизия.

Уверете се, че екраните, които гледате, също са достатъчно осветени. Регулирайте яркостта според нуждите. Отблясъците могат да допринесат за умората на очите, така че опитайте да засенчите прозорците или да използвате филтри, за да намалите отблясъците на вашето цифрово устройство.

4. Помислете за капки за очи

Интензивният фокус, особено когато гледате екран, може да доведе до драматично намаляване на броя на миганията в минута. Когато мигате по-малко, очите ви могат да станат сухи и раздразнени. Може да успеете да разрешите този доверен източник с помощта на капки за очи като изкуствени сълзи. Можете също да опитате да мигате по-често, когато използвате екран, което може да предотврати появата на симптома.

5. Проверете въздуха

Може да откриете, че прекарвате време на място с лошо качество на въздуха. Сухите или замърсени среди и места с вентилатори и нагреватели и охлаждащи модули могат да раздразнят или изсушат очите ви, което води до напрежение в очите. Може да искате да:

  • овлажнете въздуха с овлажнител
  • намалете системата за отопление и охлаждане
  • преместете се на място, където няма същите проблеми с въздуха

6. Носете подходящи очила

Работете с очен лекар, за да определите дали имате нужда от специални очила, за да намалите напрежението на очите. Може дори да се нуждаете от специализирани лещи, устройства или очна терапия за дейността, която причинява напрежение.

Това са частите от тялото, които стареят първи

Някои покрития и нюанси на лещи могат да помогнат на очите ви. Или може да откриете, че трябва да намалите времето, през което носите контактни лещи, за да си починете очите.

Как се лекува напрежението на очите

В много случаи промени като тези, отбелязани по-рано, са всичко, което трябва да направите, за да се справите с умората на очите. Ако усетите напрежение в очите, което е силно или продължава дълго време, обсъдете състоянието с лекар. Може да имате нужда от коригиращи лещи или това може да е симптом на по-сериозно състояние.

Поддържането на здравето на очите ви е от ключово значение за намаляване на по-сериозните проблеми със зрението в бъдеще. Трябва да посещавате лекар всяка година, за да прегледате очите си, особено ако изпитвате често или продължително напрежение в очите. Ако установите, че имате симптоми на напрежение в очите, опитайте някои от горните методи, за да намалите напрежението в очите или да го предотвратите напълно.

Ако установите, че тези подходи не помагат на умората на очите ви, говорете с лекар.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес