Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които причиняват подуване: Не пийте мляко преди да отидете на плаж

26 юли 2024, 19:40 часа

Ако се готвите да отидете на почивка, където ще прекарате времето си, наслаждавайки се на плажа, трябва да имате предвид, че има няколко продукта, които трябва да избягвате, ако не искате да имате проблеми с храносмилането:

Млечни продукти

Ако имате някаква форма на непоносимост към лактоза, избягвайте млечните продукти, преди да облечете банския си костюм и да се отправите към плажа.

Вижте още: Летни мигрени: 5 начина за излекуване на причинено от топлина главоболие

Газирани напитки

Преди да отидете на плаж, избягвайте абсолютно всички газирани напитки, тъй като те със сигурност ще ви подуят.

Солени храни

Солената храна причинява задържане на течности в тялото, въпреки че това не означава непременно, че ще причини подуване на корема. Затова избирайте храни, които съдържат възможно най-малко натрий.

Зеленчук тип зеле

Въпреки че кейлът, зелето и броколите са отлични продукти за отслабване, не е препоръчително да ги консумирате преди плаж, тъй като предизвикват подуване.

Дъвка

Звучи напълно безобидно, но всъщност дъвката може да причини хъркане, защото поглъщате много въздух, докато дъвчете.

Сладки напитки

Ако обичате да консумирате сладки напитки и коктейли на плажа, помислете отново: между естествените захари и изкуствените подсладители, открити във всички напитки, високите нива на фруктоза могат да причинят подуване на корема.

Вижте още: Единственият десерт, който е пълен с магнезий и желязо, а много хора го избягват

И какво категорично не трябва да ядете преди да влезете в морето, езерото, басейна. Тези видове храни и напитки трябва да се избягват преди плуване:

Сладолед

Яденето на храни с високо съдържание на мазнини преди плуване може да причини лошо храносмилане и дискомфорт, а сладоледът е виновен за това.

Пикантни храни

Като се има предвид, че тялото ни е предимно в хоризонтално положение, докато плуваме, киселинният рефлукс може да бъде проблем, а пикантната храна може да влоши този проблем още повече. Ето защо, преди да отидете на плуване, не консумирайте пикантни сосове, чушки и други храни, които могат да причинят дискомфорт.

Плодови сокове и газирани напитки

Соковете могат да причинят спазми и стомашни проблеми и това ще ви затрудни да плувате.

Целина

Яденето на целина увеличава риска от вредното UV лъчение.

Алкохол

Когато пиете алкохол, рефлексите ви отслабват, което може да бъде опасно при плуване. Най-добре е да го избягвате напълно, преди да влезете във водата.

Кафе

Консумацията на кафе и енергийни напитки може да причини диария или гадене, докато сте във водата, и има риск от дехидратация.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес