Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фалшивият аутизъм - какви са симптомите и защо се появява

16 септември 2024, 14:05 часа

Появата на симптоми, които наподобяват аутизъм, но при по-нататъшно изследване се установява, че това не е нарушение на неврологичното развитие, а нещо съвсем различно, представлява фалшив (псевдо) или виртуален аутизъм.

Вижте още: Забавяне на растежа при детето - на какво може да се дължи?

Какви са симптомите на виртуалния аутизъм?

Липса или лош зрителен контакт при комуникация и по време на дейности, които включват наличие на съвместно внимание

Лоши социални взаимодействия, обусловени от недостатъчно развити комуникативни способности

Липсата на очаквани емоционални реакции и наличието на агресия, както и автоагресия в ситуации на фрустрация (понякога не толкова очевидна)

Хиперактивност

Забавяне в развитието на речта и езика, както и липса на реч

Оскъдната невербална комуникация, липсата на жестове или наличието само на няколко елементарни жеста

раздразнителност

Недостатъчно внимание към възрастта

Какво причинява виртуалния аутизъм?

Едно проучване (Longhua Child Cohort Study, 2017) изброява няколко значими фактора за развитието на виртуален или фалшив аутизъм при деца:

Излагане на екрани на възраст 0-3 години

Ако детето е изложено на екрани (телевизия, таблет, мобилен телефон) за период от 0-3 години, има шанс да се развият симптоми, подобни на аутизъм. Също така, увеличеното време на експозиция допринася за по-голяма връзка на този фактор със симптомите. Напоследък в интернет и по телевизията има много съдържание, насочено към бебета.

От гледна точка на развитието това съдържание не може да осигури положителна стимулация, а по-скоро хиперстимулира детето и дава нереалистично представяне на понятия, за които то не може да намери асоциация в реалността. Последствията от хиперстимулацията се изразяват в горепосочените симптоми, които показват, че детето няма адекватни реакции на стимули от реалността и реагира с агресия, избухливост, а комуникативните умения липсват.

Отношения родител-дете

Липсата на адекватно социално взаимодействие, както и родителската отзивчивост в ранна възраст, допринасят за развитието на аутизъм-подобни симптоми. Съвместната игра, както и ежедневните взаимодействия между родители и малки деца са едва ли не най-ценният източник на социализация и стимулиране на развитието на комуникативните умения. Ако те отсъстват, детето е лишено както от безопасност при изследване на околната среда, така и от подражанието, което е резултат от тези дейности. Без съвместно внимание и подражание не можем да очакваме подходящо речево-езиково развитие.

Вижте още: 12 неща, на които един баща трябва да научи сина си: Това е безценно и решаващо за едно момче

Гореспоменатото изследване също подчертава връзката между нарушения ритъм на съня в ранна възраст и тези симптоми в детството, но е описана по-силна връзка с гореспоменатите фактори и те се открояват като ключови.

Разликата между виртуалния аутизъм и истинското разстройство от аутистичния спектър може да се определи само от експерт в тази област. Ако подозирате наличието на някакъв проблем, свързан с развитието на вашето дете, свържете се със специалист за съвет.

Съвети за родителите

Когато занимаваме детето с екрани, за да свърши някаква работа у дома или да бъде на обществено място, лесно създаваме лош навик, без да осъзнаваме последствията. Колкото и да е трудно, първите три години са ключови за по-нататъшното развитие на способностите на детето и чрез въвеждането на дистрактори, които освен че имат негативен ефект, отнемат възможността за естествено, необезпокоявано взаимодействие между родител и дете, ние възпрепятстват това развитие и създават подходяща основа за нарушения в развитието.

Препоръките се свеждат до премахване на времето, прекарано пред екраните, и увеличаване на броя на заниманията с родителите на пода, сред природата, с играчки или ежедневни предмети. Практиката се свежда до въвличане на детето в реалността и обучение на адекватни реакции в различни ситуации, защото - ако/когато има изблик на гняв в ресторант, даването на екрана за тих обяд не дава урок за емоции, състрадание, нито за подходящо поведение. Изнудването или наградите не са родителски методи, които дават добри плодове, особено в дългосрочен план.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес