Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да зареждате съдомиялна машина по правилния начин

01 юни 2024, 17:35 часа

Съдомиялните машини са основен уред в американските домове повече от век, откакто първата съдомиялна машина е патентована през 1886 година от Джоузефин Кокрейн от Охайо. В Европа те са сравнително модерна иновация на не повече от 50 години, а българските домакинства използват масово подобен уред от средно 10-15 години.

Съдомиялните доказано са по-ефективни, отколкото измиването на мивка би могло да бъде, вършейки работата по-ефективно за по-малко време и използвайки по-малко вода, и дезинфекцирайки при температури, които човешките ръце не могат да понесат.

Въпреки популярността им много малко от нас са отделяли време да проучат най-добрите начини за използване на съдомиялните машини и затова толкова много хора продължават да зареждат съдовете си неправилно, тъпчейки тенджери, където не им е мястото, почти ежедневно. Ето как да зареждате вашата съдомиялна машина по правилния начин

Още: Как и с какво да почистите миялната машина?

1. Премахнете всички големи парчета храна от вашите съдове

Няма значение коя марка или модел съдомиялна машина имате. Всички те функционират почти по един и същи начин. И всички те изискват едни и същи видове подготовка и зареждане. Едно от най-важните неща, които можете да направите, когато зареждате съдомиялна машина, е да се уверите, че сте изстъргали всички големи парчета от вечерята си от чиниите, тенджерите и тиганите, преди да ги заредите в машината.

Съдомиялната машина не е кофа за боклук. Големите частици храна ще запушат дренажната система на съдомиялната машина. Когато това се случи, водата в съдомиялната машина може да се натрупа обратно и дори може да прелее върху пода ви, потенциално причинявайки скъпи ремонти за вас или за всеки, който живее под вас. Помислете за това и от друга страна - колко чисти могат да се окажат съдовете, ако във водата, използвана за почистването им, плуват парчета моркови и грах и парчета пиле?

Още: 3 начина да се отървете от лошата миризма в съдомиялната машина

2. Поставете чиниите, тавите и купите на долния ред

Чиниите са едни от най-често измиваните предмети в повечето съдомиялни машини и мястото, където поставяте чиниите си в съдомиялната машина, е от съществено значение, за да сте сигурни, че излизат възможно най-чисти. И така, къде трябва да отидат вашите чинии? Долната поставка на съдомиялната е проектирана специално така, че водата да пръска нагоре и да удря дъното на вашите съдове. Поставянето на вашите чинии и купи в долната поставка гарантира, че те ще бъдат максимално изложени на тази пара, сапунена струя и че всяка залепнала храна ще бъде изчистена от мощните струи на машината.

Дъното на съдомиялната също обикновено е по-голямо и по-дълбоко, което позволява повече място за големи чинии, отколкото горната поставка.

3. Поставете по-големите предмети в задната част на машината

Още: Няма да повярвате, че тези 7 битови неща се мият в МИЯЛНА

Когато става въпрос за поставяне на тенджери и тигани в съдомиялна машина, трябва да увеличите максимално пространството, тъй като тези предмети обикновено са наистина обемни. Задната част на съдомиялната машина, със своите по-широки и по-дълбоки размери, е идеалното място за поставяне на посуда. Поставянето на тенджери и тигани в задната долна част на машината не само ги предпазва от блокиране на потока вода към по-малките предмети, но също така осигурява по-добро цялостно покритие и излагане на водната струя и препарата, като гарантира, че те излизат чисти.

4. Заредете чашите на горния етаж

Няма значение дали миете чаши за сок, чаши за вода, чаши за коктейли или кристални чаши, правилното място за всички чаши е обърнати надолу в горната поставка. Защо? Първо, по-голямата част от водата в съдомиялната машина се пръска нагоре от дъното на машината. така че поставянето на чашите ви с главата надолу гарантира максимално измиване. Това обърнато позициониране също е полезно за предотвратяване на водни петна и за гарантиране, че чашите се оттичат правилно след измиване.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес