Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да разберете кой уред харчи най-много ток в дома ви

02 ноември 2022, 05:50 часа

Много хора се интересуват от това колко електроенергия използват техните уреди. Въпреки че отговорът може да варира в зависимост от уреда, има някои начини да разберете със сигурност. В тази публикация ще разгледаме няколко различни метода, които можете да използвате, за да определите колко електроенергия използват вашите уреди.

1. Проверете етикета

Един от начините да разберете колко електроенергия използват вашите уреди е като проверите етикета на уреда. На етикета трябва да има информация за мощността на уреда. След това можете да използвате тази информация, за да изчислите колко електроенергия използва той. Просто умножете мощността по броя на часовете, през които използвате уреда. Например, ако имате уред с мощност 1000 вата и го използвате в продължение на 3 часа, ще изчислите 1000 вата х 3 часа = 3000 ват-часа. Това е количеството електроенергия, което уредът използва за един ден. 

Ето как да ви е по-топло, без да носим твърде дебели дрехи

2. Сметката подсказва

Друг начин да разберете колко електроенергия изразходват уредите ви е като проверите сметката си за електроенергия. Сметката ви ще ви покаже колко електроенергия сте използвали за даден период от време. След като узнаете това число, можете да го разделите на броя на дните в този период, за да получите средната консумация на ден. Например, ако последната ви сметка за електроенергия показва, че сте използвали 1000 kWh за 30 дни, ще разделите 1000 kWh на 30 дни, за да получите средно потребление от 33 kWh на ден. Този метод е малко по-точен от използването на етикетите на уредите, тъй като взема предвид всички разлики в използването на уредите с течение на времето

Сега, след като знаете няколко начина да разберете колко електроенергия изразходват вашите уреди, използвайте тези знания! 

Борислав Малинов
Борислав Малинов Отговорен редактор
Новините днес