Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Видите ли това в номера - обаждат ви се телефонни измамници

21 април 2023, 04:50 часа

Телефонните измами са все по-често срещани в днешно време и могат да бъдат изключително опасни за личната и финансовата ви сигурност. Измамниците използват различни техники, за да ви накарат да споделите лична информация или да извършите плащания. В тази статия ще ви разкажем как да познаете телефонна измама и как да се защитите от нея.

Как да познаете телефонна измама?

  1. Проверете идентификатора на повикващия - ако телефонът ви показва непознат номер или "скрит номер", имайте предвид, че това може да бъде знак за телефонна измама.
  2. Бъдете внимателни с непознати повиквания - ако непознатият човек, който ви повиква, ви предлага нещо, което изглежда твърде добре, за да е истина, може да бъде телефонна измама.
  3. Не споделяйте лична информация - не давайте лична информация като номера на банковата си карта или социално осигуряване на непознати хора по телефона.
  4. Не плащайте по телефона - не извършвайте плащания по телефона, особено ако това е непознат или съмнителен източник.

Експерт: Видите ли това - не влизайте в сайт, искат да ви измамят

Как да се защитите от телефонна измама?

  1. Инсталирайте антиспам приложения - антиспам приложенията могат да ви предупредят за непознати номера или да блокират потенциално измамнически номера.
  2. Регистрирайте се в националния регистър за неизисквани обаждания - в много страни има национални регистри, в които можете да се регистрирате, за да избегнете непоискани обаждания и телефонни измами.
  3. Бъдете внимателни с личната си информация и не споделяйте лична информация, особено по телефона, с непознати хора.
  4. Не извършвайте плащания на непознати - никога не плащайте на непознат, особено по телефона. Проверете информацията преди да извършите плащане.

Телефонните измами са все по-често срещани в днешно време и е важно да знаете как да се защитите от тях. Познавайки техниките, които използват измамниците, можете да се предпазите от телефонни измами. Не забравяйте да бъдете внимателни с непознати повиквания, да не споделяте лична информация и да не извършвате плащания на непознати. Ако получите съмнително повикване, веднага го докладвайте на местните органи или на компанията, която е предоставила услугата на този номер. Така можете да помогнете да се предотвратят телефонни измами и да защитите себе си и личната си информация.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес