Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добра идея ли е да бягаме на празен стомах

26 септември 2023, 15:08 часа

Кардиото на гладно е всяко упражнение, което се прави, след като тялото ви е приключило с обработката на храната, което означава, че нивата на инсулин са понижени.

Време е за бърз урок по биология за това как тялото ви обработва храната:

1. След като хапнете и храната влезе в стомаха ви, тя се разгражда от ензими, солна киселина и стомашна слуз, за да се използва за захранване на тялото ви.

За редовен стомах и здрави черва - яжте тези храни

2. След това преминава през вашата система до тънките ви черва, където се разгражда допълнително, отпадъчните продукти се отстраняват и основните хранителни вещества, включително глюкоза (или гликоген), се абсорбират от кръвния поток.

3. След като глюкозата попадне в кръвта ви, тя се посреща от инсулин, който я транспортира до клетките ви, като им дава тласък на енергия. Това е и причината нивата на инсулин да се повишават след хранене.

Дебатът

И така, след като знаем основите на това, което се случва вътре във вас, нека вземем чаша чай (или кафе) и се потопим в аргументите за и против бягането преди хранене.

3 аргумента ПРОТИВ

  • Работи на празно

Храната е гориво, така че бягането преди ядене не звучи точно като умен план, нещо като да караш колата си празна. Но биологията наистина ли е толкова проста, колкото двигател?

Не съвсем, но бягането на празен стомах не е без проблеми. Ако не сте свикнали, пропускането на закуска може да доведе до припадък или замаяност, така че бъдете много внимателни – вземете приятел за бягане и не се напрягайте.

  • Горещи мускули

Теоретично казано, когато не ядете и след това тренирате, вие работите в минуси на калориите. Обикновено, по време на наситено кардио, тялото черпи горивото си от глюкозата и въглехидратите във вашата система, без храна, то черпи енергията си от мускулите ви, създавайки срив. Което може да не е желателно, ако се опитвате да изградите тон.

  • Без ползи за отслабване

Бягането на празен стомах изгаря ли повече мазнини? Това постоянно се обсъжда. Мнозина твърдят, че оставането без храна кара тялото да задържа мазнини, за да се нахрани по-късно, други предполагат, че малкото гладуване е добро и и двете са прави до известна степен.

Истината е някъде по средата, загубата на тегло се случва, когато имаме калориен дефицит, което може да се постигне чрез гладуване. По-важното тук е да вземете предвид допълнителните процеси и ефекти от краткотрайното гладуване върху тялото и да си направите сами изводите дали то ще ви подейства.

3 аргумента ЗА

  • Повишена издръжливост

Излизането без е наистина изпитание за издръжливост и сила. В началото е трудно, но експертите казват, че чрез тренировки – изграждане на темпото – общите нива на издръжливост се повишават.

За обикновените спортисти резултатите може да не са толкова големи, но за атлетичните състезатели, които се стремят да получат (законно) предимство в състезанието, това може да бъде особен плюс.

Лекар: Често ви се подува стомахът – ето как да се справите с този проблем!

  • Последните два килограма

Едно от ключовите предимства на бягането на празен стомах е възможността да преодолеете последните два килограма, които искате да загубите. Да, току-що казахме, че това е трудна област и загубата на тегло просто не е толкова проста.

Това обаче може да е изключение. Ако сте останали на последните няколко килограма, тогава високоинтензивните дейности, като бягане, могат да дадат тласък на вашата загуба на тегло.

  • Самодисциплина

Нищо, което си струва да имаш, никога не е лесно. Когато за първи път започнахте да бягате, предизвикателството беше да станете от леглото достатъчно рано, за да отидете да бягате преди работа. Сега, след като сте постигнали това, обмисляте да бягате на празен стомах.

Това не е нищо друго освен следа от дисциплина и себеотдаване. Така че, ако можете да черпите от тази вътрешна сила, това може да ви помогне да се справите с по-големи предизвикателства в живота си, а не само да бягате.

Ако все още обмисляте въпроса: „трябва ли да ям преди сутрешното си бягане?“ Не можем да ви дадем категоричен отговор с да или не, това е нещо, което трябва да решите сами, но едно е сигурно – ще трябва да останете хидратирани.

Въпреки че не е точно правилно да се каже, че тялото ви е 70% вода – всъщност то варира от 45% до 78% (новородено) – трябва да пиете вода, за да живеете и да поддържате протичането на всички тези здравословни процеси.

Ще трябва да поддържате здравословен баланс на течностите – твърде много вода също може да бъде лошо за вас.

Източниците се различават по отношение на точното количество вода, което трябва да приемате, някои казват между 8-10 чаши на ден (70-90 течни унции), други предлагат изчисляване по формула за телесно тегло, умножено по 0,5 (или 1,0), за да се определи колко трябва да бъде пиене в течни унции.

Във всеки случай останете хидратирани, останете решителни, останете силни.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес