Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добавете сушен касис към менюто си и няма да съжалявате

27 април 2022, 09:30 часа

Както пресните плодове са полезни и важни да присъстват в ежедневното ни меню, така и сушените плодове имат своите полезни свойства. Препоръчително е да хапваме по малко количество всеки ден. Сушеният касис не е сред най-разпространените и предпочитани, но има много ползи за здравето ни.

Сушен касис можем да добавим към овесената каша за закуска, любими десерти, а както и можем да хапваме самостоятелно като междинно хранене.

5 грешки при отглеждането на касис, които съсипват реколтата

Най-изявените ползи от консумацията на сушен касис

Богат на фибри

Сушеният касис съдържа солидно количество диетични фибри, които имат огромен ефект при понижаването нивата на лошия холестерол и поддържането на оптимални нива на добрия. Има ползи за здравето на сърцето, понижава риска от диабет, спомага за регулацията на перисталтиката на червата и др.

Укрепва костите

Сушеният касис съдържа важни за костите минерали, като сред тях са калий, мандан, мед и др. Консумацията му спомага при понижаване риска от заболявания на костите - ставни възпаления, артрит, остеопороза. Манганът от своя страна има роля в синтеза на костна тъкан, калият - насърчава растежа и развитието на костите, а медта - здравината им.

Понижава риска от диабет

Както вече споменахме, консумацията на сушен касис може да понижи рисковете от отключването на хронични заболявания, сред които е и диабетът. Това се дължи на откритите в състава му антоцианини, които са известни и с понижаване рисковете от развитие на рак, а отскоро са известни и ползите им срещу диабет тип 2. 

Антоцианините са полфенолни съединения, които се откриват най-често в тъмно оцветените плодове и зеленчуци, както и в някои зърнени храни. Консумацията им спомага за редуциране негативните ефекти от хроничните заболявания, както и за превенцията от такива.

Какво ще се случи с нас, ако ядем повечко КАСИС

Анти-ейдж ефект

Вече ни е известно, че сушеният касис е богат на мед, който е важен не само за по-доброто усвояване на желязо, но и участва в синтеза на колаген. Колагенът от своя страна се грижи за доброто състояние на нашата кожа, коса, кости и мускули. Той е един от основните елементи на съединителните ни тъкани.

За по-добро зрение

Отново благодарение на антоцианините в състава му, сушеният касис спомага и за подобряване на зрението ни. Редовната консумация на сушен касис в умерени количества може да стопира влошаването на зрението, както и да подобри състоянието при наличие на глаукома. Учените са на мнение, че антоцианините могат да помогнат и при хронични заболявания на очите като оклузия на ретиналната вена, диабетна ретинопатия и др.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес