Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детокс на белите дробове с естествени средства

22 март 2022, 15:38 часа

Замърсяването, вредните навици и околната среда са главните причини за проблеми с белите дробове. Около 65 милиона души по света страдат от хронични белодробни болести. Това не означава, че не може да поддържате белите дробове здрави. Те имат изумителната способност да се самовъзстановяват, но и вие трябва да положите малко усилия за това.

Ето 7 съвета от експерти, които ще ви помогнат да се грижите за белите си дробове.

1. Пийте напитки за прочистване.

Важно е да знаете, че прочистването на белите дробове започва между 2 седмици до 3 месеца. Ще се почувствате много по-добре след около един месец. През този период консумирайте следните напитки, които намаляват натрупването на слуз и действат пречистващо:

  •  топла вода с мед
  •  вода с лимонов сок
  •  зелен чай
  •  сок от моркови
  •  джинджифилов чай с куркума
  •  сок от банани, спанак и горски плодове.

Този зеленчук е полезен за белите дробове

2. Подложете се на солна терапия.

Солната терапия представлява вдишване на въздух, изпълнен със солни частици. Нарича се халотерапия и е алтернативно лечение за проблемите на белите дробове като астма, бронхит, кашлица. Може да посетите специална солна стая или да ползвате лампа с хималайска сол в домашни условия.

3. Вземете масло от риган.

Маслото от риган е естествен деконгестант. Смесете масло от риган и бадемово масло в съотношение 1:1. Достатъчни са ви само 1-2 капки, които да поставите под езика. Задръжте за 3-5 минути и измийте устата с вода.

4. Вземайте топла вана не повече от 3 пъти седмично.

За да дишате по-лесно, използвайте овлажнител за въздух или се къпете в топла вана 2-3 пъти седмично, за да избегнете кожни проблеми. Ваната не трябва да е гореща, а с приятна температура между 32°C — 40°C.

5. Избягвайте определени храни.

Започнете да консумирате храни с детокс ефект, които действат противовъзпалително. Сред тях са пикантни храни, репички, подправки. Важно е да знаете, че някои храни ускоряват образуването на слуз в белите дробове: млечни продукти (сирене, масло, кисело мляко, прясно мляко) и обработени храни (консервирано месо и др.)

Този плод чисти белите дробове на пушачите

6. Почиствайте езика си.

За да предпазите белите си дробове, трябва да поддържате добра устна хигиена. Когато миете зъбите си, не забравяйте езика, където също се натрупват бактерии.

7. Правете упражнения с устни.

Тези упражнения освобождават натрупания въздух в белите дробове, подобряват вентилацията и водят до обща релаксация.

  •  отпуснете врата и мускулите на раменете
  •  вдишвайте бавно през носа и бройте до 2, но дръжте устата затворена. Нормално, ме много дълбоко дишане.
  •  присвийте устни и започнете бавно да издишате, докато преброите до 4.

Практикувайте тази техника 4-5 пъти на ден.

 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес