Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако пием всеки ден сок от червено цвекло – ето как ще ни помогне

13 ноември 2023, 09:52 часа

Червеното цвекло се счита за един от даровете на природата, притежаващ доказани лечебни свойства и силно въздействие върху редица жизнено важни функции в човешкото тяло. Някои предпочитат цвеклото на салата, като вкусно допълнение към кулинарния шедьовър в чинията, доставящ наслада за сетивата и ползи за здравето.

Други пият сок от червено цвекло с ясното убеждение, че така правят отличен избор за здравето си и като част от здравословната си диета и хранителен режим, балансиран и гарантиращ най-добрата грижа за тялото. Популярно като супер храна, на червеното цвекло се преписват уникални ползи за здравето, сред които и минимизиране на риска от онкологични заболявания.

Ползи от консумацията на сок от червено цвекло

Доказани научно и през вековете са ползите от червеното цвекло за здравето. Не е случайно, че в народната медицина са се запазили толкова много рецепти, свързани с червеното цвекло. Учените и медицината сочат, че ползите от ежедневната консумация на сок от червено цвекло са:

1.       По-ниско кръвно налягане

Имате проблеми с кръвното налягане и апаратът често ви плаши с показанията си? Хипертонията е враг номер 1 на обществото и първа причина за смъртност и страдания в световен мащаб. Само чаша сок от червено цвекло на ден ще смъкне кръвното ви налягане и ще ви помогне да го поддържате в нормални граници. Това чудно свойство на популярния като супер храна сок от червено цвекло се дължи на вещество в цвеклото, което се превръщат в азотен оксид в кръвта, а азотният оксид помага за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове, което води до понижаване на кръвното налягане.

Причини да хапвате червено цвекло по-често

2.       Забавя развитието на нервно-дегенеративните заболявания

Имате проблем с паметта в късните години от живота си? Деменцията е сериозно заболяване сред хората в третата възраст, което не може да излекувате, но може да забавите прогреса му, пиейки чаша сок от червено цвекло всеки ден. Именно липсата на лечение на деменцията прави забавянето на това заболяване от ключово значение, а какво по-хубаво, ако можем да сторим това само с чаша вкусно цвекло.

3.       Грижа за мускулите и нервната система

Сокът от червено цвекло е щедър източник на калий, минерали и електролити, които помагат на нервите и мускулите да функционират правилно. Електролитният дисбаланс има сериозни последствия за здравето и е свързан с неприятни симптоми и оплаквания. Чаша сок от червено цвекло ви помага да държите лекаря далеч от вас и да се погрижите за здравето си с помощна на природата.

4.       Грижа за черния дроб

Червеното цвекло е дар от природата с доказано полезно въздействие върху черния дроб.

5.       Редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта

Високият лош холестерол е пряко свързан с натрупването на плаки в кръвоносните съдове, а те са първа причина за сърдечни и мозъчни удари. За да не допуснете това и да се погрижите за сърдечно-съдовото здраве, важно е да поддържате ниски нивата на лошия холестерол в кръвта, за което помага именно консумацията на чаша сок от червено цвекло.

6.       Превенция срещу рака

Да си дойдем на думата – ракът е бичът на съвременното общество. Пациентите, които са рискови и тези, които вече имат онкологично заболяване, както и хората, които не желаят да се сблъскат с грозното лице на рака, могат да си помогнат с консумацията на чаша сок от червено цвекло на ден. Според проучване беталаините в червеното цвекло имат химиопревантивни способности срещу някои ракови клетъчни линии. Те са ловци на свободни радикали, които помагат да се намерят и унищожат нестабилните клетки в тялото. Така сокът, богат на антиокисданти, които се борят срещу свободните радикали, минимизира риска да запишете името си в тъжната статистика на страдащите от онко заболявания.

Засаждане и отглеждане на полезното червеното цвекло

Други ползи от приема  на природния лечител – сок от червено цвекло

Сокът от червено цвекло е изключително полезен за бъдещите майки заради щедрото си съдържание на фолат. Фолиевата киселина помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, предпазва от преждевременно раждане и от раждане на дете с увреждания. Фолиевата киселина е изключително полезна и незаменима за майката и плода, които предпазва от проблеми с развитието, което прави сока от червено цвекло първи избор за бъдещите майки.

Сокът от червено цвекло помага и на трениращите или заетите със спорт да отбележат по-добро представяне. Изследване от 2017 г. установи, че дългосрочната консумация на сок от цвекло, като под дългосрочна се разбира  само около седмица, може да има следните ползи:

  • повишаване на представянето и постиженията по време на спорт,
  • минимизиране на усещането за умора и увеличаване на времето за достигане на изтощение.

За да постигнете всичко това обаче, трябва да не го комбинирате с кафе, тъй като кофеинът унищожава значително част от полезните свойства на сока от червено цвекло.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес