Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате кристално чисти прозорци и огледала, направете тези 10 неща

19 октомври 2023, 08:08 часа

Почистването на прозорци и огледала е домашно задължение, което, когато се извършва правилно, може да придаде на дома ви свеж и привлекателен вид. За да постигнете блестящи повърхности без ивици, следвайте тези стъпки за ефективно измиване на прозорци и огледала.

1. Съберете принадлежностите си

Преди да започнете, съберете необходимите консумативи за почистване:

Още: С помощта на този трик няма да чистите прозорците всеки месец, а само веднъж в годината

  • Почистващ препарат за стъкла: Можете да закупите търговски почистващ препарат за стъкла или да си направите собствен, като смесите равни части вода и бял оцет или вода и алкохол за търкане.
  • Кърпи от микрофибър или хартиени кърпи: Те са идеални за почистване на прозорци и огледала, без да оставят власинки или ивици.
  • Чистачка: Чистачката е отличен инструмент за отстраняване на излишната течност и осигуряване на покритие без ивици.
  • Кофа: Напълнете я с разтвор за почистване, за да имате лесен достъп.

2. Първо избършете праха

Започнете с почистване на прах или избърсване на повърхностите със суха микрофибърна кърпа. По този начин се отстраняват свободните замърсявания, паяжини и отломки, като се предотвратява размазването им по време на почистването.

3. Нанесете почистващия препарат

Напръскайте почистващия препарат за стъкло върху повърхността на прозореца или огледалото. Бъдете щедри, но не прекалявайте; твърде много почистващ препарат може да остави ивици.

4. Избършете на части

Работата на части прави задачата по-лесна за изпълнение и осигурява равномерно покритие. Започнете от горната част и продължете надолу. Използвайте "S" или "Z" движение с кърпата, а не само прави линии, за да предотвратите появата на ивици.

5. Използвайте чистачка

След като избършете участъка с кърпа, използвайте изтривалка, за да отстраните излишния почистващ препарат и влага. Започнете отгоре и издърпайте чистачката надолу по права, вертикална линия. Избърсвайте острието на стъргалката с чиста кърпа между всяко преминаване.

Още: Веднъж в годината мия прозорците с тази смес и не се занимавам повече! Блестят от чистота

6. Изсушете и полирайте

След като сте изстискали цялата повърхност, използвайте свежа, суха микрофибърна кърпа, за да полирате стъклото или огледалото. Това ще премахне всички останали ивици и ще остави повърхността кристално чиста.

7. Проверете за ивици и петна

Проверете внимателно повърхността за ивици, петна или пропуснати петна. Ако забележите някакви несъвършенства, нанесете отново почистващия препарат за стъкло и повторете процеса на почистване на тази зона.

8. Справете се с упоритите петна

За упорити петна, като например петна от вода, смесете разтвор от равни части бял оцет и вода. Нанесете го върху засегнатия участък, оставете го да престои няколко минути и след това почистете с мека кърпа или гъба. Изплакнете с чиста вода и подсушете както обикновено.

9. Почистете рамките на прозорците и первазите

Не забравяйте да почистите рамките и первазите около прозорците и огледалата. Използвайте влажна кърпа или клечка за зъби за детайлните зони и пукнатини.

10. Поддръжка

За да поддържате чисти прозорци и огледала, въведете редовен график за почистване. Почистването им ежемесечно или при необходимост ще ви помогне да предотвратите натрупването на мръсотия и замърсявания.

Като следвате тези стъпки, можете да постигнете кристално чисти прозорци и огледала без ивици, които ще подобрят цялостния вид на дома ви. Редовната поддръжка и вниманието към детайлите ще направят това задължение по-лесно изпълнимо и удовлетворяващо.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес