Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 храни, които облекчават киселините и киселинния рефлукс

16 юли 2024, 11:41 часа

Независимо какво празнувате, вероятно вече сте започнали да се отдадете на някаква вкусна празнична храна. Може би потапяте латкес в заквасена сметана и ябълково пюре, отпивате яйчен ликьор и празнични коктейли или хапвате захарни бисквитки, пай, джинджифилов сладкиш, картофено пюре и плънка. И вероятно не планирате да спрете скоро.

Чудите се каква е разликата между киселини и киселинен рефлукс? Киселинният рефлукс е често срещано медицинско състояние, което може да варира по тежест от леко до сериозно, а киселините са симптом на киселинен рефлукс.

Докато много от нас приемат киселините като неприятен страничен ефект от месец декември, не е нужно да е така. Всъщност има много неща, които можете да направите, за да избегнете киселините на първо място. Опитайте да ядете по-малки хранения вместо три големи хранения. Когато ядем големи количества храна, това оказва натиск върху нашия хранопровод, причинявайки киселини, а също така големите хранения карат телата ни да произвеждат повече стомашна киселина, което може да доведе до киселини.

Бавното хранене също може да помогне. Това ще ви позволи да дъвчете храната си, да смилате по-лесно и ще предотврати преяждането, тъй като мозъкът ви ще има време да осъзнае, че сте сити, преди да ядете твърде много.

Можете също така да опитате да отрежете угажданията твърде близо до времето за лягане. Когато легнете, храната в стомаха ви притиска езофагеалния сфинктер. Като нямате много храна в стомаха си, киселините ви ще намалеят. Опитайте се да спрете да ядете три часа преди лягане.

Какви храни ТРЯБВА да ядете при киселини?

Разбира се, понякога киселините просто се появяват и не можете да направите много по въпроса. Когато това се случи, тези храни и напитки могат да помогнат.

Овесена каша

Храните с високо съдържание на фибри като овесените ядки могат да направят чудеса, когато се справяте с киселини. Овесените ядки, кафявият ориз и зеленчуците, плюс храни с по-ниска киселинност като банани, карфиол и ядки, са полезни за компенсиране на силната стомашна киселина.

12-те най-добри храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини

Диня

Храните с високо съдържание на вода помагат за отслабване на стомашната киселина. Ако динята не ви харесва, марулята и краставиците също работят.

Нискомаслено кисело мляко

Докато мнозина избират пълномаслени млечни продукти в наши дни, когато се справяте с киселини, е по-добре да се придържате към нискомаслено кисело мляко или мляко, тъй като може да компенсира стомашната киселина. Нискомасленото кисело мляко и нискомасленото мляко могат да помогнат за облекчаване на симптомите на киселини, докато се случват. Важно е обаче те да са с ниско съдържание на мазнини, защото мазнините могат допълнително да влошат киселинния рефлукс.

Чай от джинджифил или джинджифил в смути

Джинджифилът е известен с това, че прави чудеса върху храносмилателната система (ако някога сте имали пристъп на гадене, облекчен от джинджифил, знаете, че това е вярно), и може да помогне и при киселини. Пресният джинджифил е страхотно естествено средство за подпомагане на храносмилането, така че поддържането на чай от джинджифил под ръка, когато се появят киселини, е добра идея.

Зеленчуци

Зеленчуците не получават точно главна роля през месец декември. Но ако се справяте с киселини, зеленчуците може да са най-добрият ви приятел. Листните зеленчуци, кореноплодните зеленчуци и дори грахът са меки, подобряват храносмилането и помагат за предотвратяване на ГЕРБ [гастроезофагеална рефлуксна болест], стига да не се готвят с много чесън или подправки. Насладете се в изобилие на всяко празнично ястие!

Алое вера

Обикновено мислим за алое вера като за онова зелено, лигаво вещество, което помага за облекчаване на слънчевите изгаряния. Но познайте какво? Точно както гаси огъня по кожата ви от слънчево изгаряне, алое вера може да успокои рефлукса или лошото храносмилане, когато се приема вътрешно. Можете да го смесите или да направите смути, или просто да закупите сок от алое вера от местния пазар, за да успокоите симптомите на място.

Пащърнак

Добавяйки пащърнак към по-тежки ястия, можете да увеличите вкуса на храната си, без да увеличавате мазнините, което означава, че няма да бъде почти толкова предизвикващо киселини (но също толкова, ако не и повече, вкусно). Опитайте се да увеличите количеството пресни продукти в ястията си, като същевременно намалите количеството мазнини. Например, ако се готвите да приготвите кремообразна зимна супа, опитайте да пюрирате сварен пащърнак или картофи за половината от основата, вместо да използвате цялото количество гъста сметана, което изисква рецептата. По този начин увеличаваме вкуса и плътността на хранителните вещества, като същевременно намаляваме мазнините. Най-важното е, че ние помагаме да спрем рефлукса.

Чай от лайка

Чаят от лайка може да бъде невероятно успокояващ, когато имате работа с разстроен стомах. Успокояващите глътки и ароматите на лайка помагат за смекчаване на киселинното изгаряне след хранене.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес