Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 ползи за здравето от тишината

24 януари 2023, 18:55 часа

В нашия вечно шумен свят, изпълнен с фонова музика, предавания, подкастове и прелитащи над главите ни самолети, много от нас не изпитват много тишина. А според научните данни това не е толкова добре за здравето ни. Както експертите, така и научните изследвания потвърждават, че особено в нашия шумен свят времето, прекарано в тишина, може да донесе многобройни ползи за здравето. Въпреки че липсата на звук може да внушава празнота, може да откриете, че намаляването на шума предлага изненадваща пълнота за тялото, ума и духа. Ето няколко основателни причини да се успокоите, както и реални съвети как да го направите. Тишината може да помогне на здравето ви по няколко начина, включително понижаване на кръвното налягане, подобряване на концентрацията и фокуса, успокояване на бързите мисли, стимулиране на растежа на мозъка, намаляване на кортизола, стимулиране на креативността, подобряване на безсънието и насърчаване на съзнателността.

ТИШИНАТА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА ПОНИЖАВАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

Хипертонията, или високото кръвно налягане, често се нарича "тихият" убиец. Въпреки това има нещо иронично във факта, че тишината всъщност може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Проучване от 2006 г. установи, че 2-минутен период на тишина след слушане на музика значително намалява сърдечния ритъм и кръвното налягане на участниците. Дори в сравнение с бавната, релаксираща музика, тишината е довела до по-голямо намаляване на тези важни показатели за здравето на сърцето. По-стари изследвания от 2003 г. свързват хронично шумната среда с повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане. Необходими са още изследвания, за да се определи дългосрочното въздействие на тишината върху сърдечносъдовото здраве, но тези резултати са обещаващи. 

Няколко начина да останете спокойни в наистина трудни времена

ТИШИНАТА МОЖЕ ДА ПОДОБРИ КОНЦЕНТРАЦИЯТА И ФОКУСА

Има причина важните изпити да не се провеждат на фона на музика. Слуховата тишина ни помага да се съсредоточим. В проучване от 2021 г. 59 участници са изпълнявали задачи, изискващи концентрация, на фона на тишина, говор или друг шум. Тези, които са работили в тишина, са изпитали най-малко когнитивно натоварване и най-ниски нива на стрес. Съсредоточаването върху едно нещо в даден момент с цялото си внимание може да помогне за насърчаване на ефективността и спокойствието сред активността.

ТИШИНАТА МОЖЕ ДА УСПОКОИ БЯГАЩИТЕ МИСЛИ

Напрегнатите мисли са отличителен белег на тревожността. Тишината може да изглежда като широко отворено пространство, което да се запълни от въртящи се мисли, но това не е задължително. Вместо това е възможно да позволите на тишината да внесе душевен покой. Това ни помага да обръщаме внимание и да присъстваме в момента, каквото и да правим.

ТИШИНАТА МОЖЕ ДА СТИМУЛИРА РАСТЕЖА НА МОЗЪКА

Успокояването на ума може да доведе до по-здрав мозък. Проучване върху животни от 2013 г. установи, че 2 часа тишина стимулират растежа на нови клетки в хипокампуса при мишки - областта на мозъка, свързана с паметта и емоциите. Въпреки че това не означава непременно, че хората ще изпитат същите ефекти, то е интригуваща покана за по-нататъшни изследвания.

Най-добрите цитати за постигане на душевен мир и покой

ТИШИНАТА МОЖЕ ДА НАМАЛИ КОРТИЗОЛА

Вероятно всички сме изпитвали чувство на претоварване по време на гръмотевичен концерт или шумно детско парти за рожден ден. Това психично явление има физиологична основа. Същото проучване, което показва влиянието на шума върху концентрацията, установява, че хората, които са изпълнявали задачите си на фона на шум, са имали по-високи нива на хормона на стреса кортизол. Натрупването на неприятен шум може да доведе до психически стрес и прекомерно отделяне на кортизол. Когато той се повиши, това може да доведе до увеличаване на теглото, чувство на значително претоварване, трудности със съня и хронични заболявания.

ТИШИНАТА СТИМУЛИРА КРЕАТИВНОСТТА

Прочистването на главата с дълго мълчание може да е ключът към повишаване на креативността. Въпреки че клиничните изследвания на точната връзка между тишината и творчеството са оскъдни, много експерти изтъкват ползите от умственото прекъсване за по-добро творчество. Установено е, че периодите на прекъсване увеличават производителността и подобряват решаването на проблеми.

10 съвета за повече спокойствие

ТИШИНАТА МОЖЕ ДА ПОДОБРИ БЕЗСЪНИЕТО

Повечето от нас се нуждаят от тиха среда, за да заспят. Всъщност стресът от външния шум може да наруши нощната почивка в същата степен, в която и разстройството на съня. Но малките часове не са единственото време, когато тишината може да предотврати безсънието. Практикуването на тишина в определени моменти през деня може да ви подготви за по-добра почивка през нощта. Тишината и периодите на спокойствие стимулират растежа на мозъка и облекчават напрежението, което може да доведе до по-високо чувство за благополучие, тъй като тогава хората могат да се чувстват по-спокойни като цяло. Когато това се случи, качеството на съня се подобрява. Тишината може да предложи множество ползи за здравето, да не говорим за по-голямо чувство на лекота и спокойствие. Има причина за старата поговорка: "Мълчанието е злато".

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес