Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 симптома, които алармират, че сте обезводнени

06 декември 2023, 16:00 часа

Дехидратацията настъпва, когато организмът губи повече течности, отколкото приема, което води до недостатъчно количество вода за осъществяване на нормалните телесни функции. Разпознаването на симптомите на дехидратация е от решаващо значение, тъй като тя може да има сериозни последици както за краткосрочното, така и за дългосрочното здраве.

Ето шест често срещани симптома, които показват дехидратация:

Жажда: Един от най-очевидните признаци на дехидратация е силното чувство на жажда. Когато тялото не разполага с достатъчно количество вода, мозъкът сигнализира на механизма за жажда, за да насърчи приема на течности. Макар че това може да изглежда като прост и безобиден симптом, той е важен ранен предупредителен знак, който не трябва да се пренебрегва. В момента, в който се почувства жажда, организмът вече е в начален стадий на дехидратация.

Как да разпознаем дехидратацията?

Тъмна урина: Проследяването на цвета на урината може да даде ценна информация за нивото на хидратация. Тъмножълтата или кехлибарената урина е ясен признак за дехидратация. Когато организмът е адекватно хидратиран, урината е светложълта или бледа на цвят. Тъмната урина предполага по-висока концентрация на отпадни продукти и намален обем на водата, която се отделя от бъбреците.

Сухота в устата и суха кожа: Дехидратацията често се проявява външно чрез сухота. Сухата уста, лепкавата слюнка и пресъхналите устни са често срещани индикатори. Освен това кожата може да стане суха, стегната и по-малко еластична. В тежки случаи дехидратацията може да доведе до вдлъбнатини в очите и намалено потене, тъй като организмът се опитва да пести вода.

Умора и слабост: С напредването на дехидратацията хората могат да изпитат повишено чувство на умора и слабост. Водата е от съществено значение за производството на енергия и когато тялото не разполага с достатъчно количество, това може да доведе до намаляване на обема на кръвта и ниско кръвно налягане. Това, от своя страна, намалява преноса на кислород и хранителни вещества до клетките, което води до усещане за летаргия и слабост.

Тези общи лекарства могат да причинят дехидратация

Главоболие и замайване: Дехидратацията може да причини главоболие и замаяност поради намаления кръвоток и доставката на кислород до мозъка. Мозъкът е силно чувствителен към промените в състоянието на хидратация и дехидратацията може да доведе до свиване на мозъчната тъкан. Това задейства рецепторите за болка и води до главоболие. Замайване може да се появи и в резултат на ниско кръвно налягане, причинено от дехидратацията.

Мускулни крампи: Недостатъчното количество течности може да доведе до дисбаланс на електролитите, особено на натрия и калия. Този дисбаланс може да доведе до мускулни крампи и спазми. Дехидратираните мускули са по-податливи на умора и могат да се свиват неволно, причинявайки дискомфорт и болка.

Важно е да се отбележи, че тежестта на симптомите може да варира в зависимост от степента на дехидратация. Леката дехидратация може да бъде преодоляна чрез увеличаване на приема на течности, докато тежката дехидратация изисква незабавна медицинска помощ, често включваща интравенозни течности. Разпознаването на тези симптоми и предприемането на проактивни мерки за поддържане на хидратация е от ключово значение за поддържане на оптимално здраве и предотвратяване на потенциално сериозните последици от дехидратацията.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес