Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 навика, които водят до самота и неудовлетвореност

15 март 2022, 19:30 часа

Много е важно да имате добри взаимоотношения с хората, защото социалните връзки са голяма част от нашия живот. Времето, което отделяме за създаване на връзки, не винаги носи положителни резултати. Ако забележите, че прекарвате повече време с работата и проблемите на други хора отколкото с вашите собствени, може би е време да спрете и да се замислите.

 

Тези 6 навика пречат на добрите ви отношение с хората

 

1. Не може да казвате “НЕ”

Повече мислите как да помогнете на другите. В списъка ви със задачи за деня имате - помощ на близък, съвети, утешаване, покупки, грижа, даване на пари и вещи под наем - все дребни неща, които отнемат от ценното ви време. Ако се запитате всички тези хора какво са направили за вас, никога няма да намерите отговора.
Поставете в списъка си със задачи под № 1 вашите проблеми и вашите приоритети. Ако някой се опита да ви докаже, че действате егоистично и неблагодарно, най-вероятно иска да ви манипулира и да ви внуши чувство на вина. Преди сляпо да подавате ръка за помощ на някого се запитайте дали този човек не се възползва и просто иска винаги да бъде “спасяван”.

9 навика, които ви обричат на самота

2. Търсите одобрение

Не се чувствате уверени и постоянно се опитвате да спечелите одобрението на хората, чието мнение е важно за вас. Каквото и да правите искате да получите признание или комплимент от шефа, колеги, приятели, роднини. Ако получите одобрение, се чувствате все едно сте направили “добро”. Ако не получите желаното одобрение, се чувствате все едно не сте способни на нищо или сте направили нещо “лошо”.

Трябва да приемете, че имате качества и не трябва непрестанно да се доказвате. Вместо да търсите одобрение - стремете се да постигате собствените си цели. Развивайте се и просперирайте в своята професия, грижете се за здравето си, обичайте и бъдете обичани. Увереността ще се превърне в най-верния ви партньор и тогава необходимостта ви от одобрение ще изчезне.

3. Лесно отстъпвате

Не спорите, не се оплаквате, не се борите и не стоите зад думите си. По-лесно ви е да приемате, да сте търпеливи и спокойни, да сте “добро момче/момиче” и да не предизвиквате конфликти. Но това е илюзия - ако не отстоявате мнението си, никой няма да знае, че имате такова.
Не се страхувайте да кажете какво мислите. Не е нужно да търсите подкрепа от тези, които ви изглеждат по-шумни и уверени. Когато изразявате открито мнението си, показвате своята индивидуалност. Заслуженото уважение е по-важно от еднократна усмивка.

4. Обвинявате себе си за емоциите на другите

Често се извинявате, ако не удовлетворите нечии молби, очаквания, мисли, чувства. Гняв, обида, тъга, неудовлетворение - всички тези негативни емоции у другите ви плашат и ви карат да изпитвате вина.
Свалете товара, който се опитвате да носите - отговорността за чуждите чувства, проблеми и очаквания. Когато изпитвате вина, помислете за това: какво прави този човек, за да реши собствения си проблем? Защо има време да се оплаква и страда, а не помисли как сам да си помогне?

Психолози назоваха чертите, характерни за самотните хора

5. Не си поставяте граници

Винаги сте готови да направите всичко за всеки. Ако някой има сериозен проблем, вие оставяте всичките си задачи, прекосявате половината град и помагате безкористно. Винаги може да промените плановете си, но не може да откажете помощ на някого.
Преди да се съгласите да помогнете помислете за собствените си планове и ангажименти. Просто кажете, че ще пътувате или имате неотложна работа. Не е нужно да се извинявате. Ваше право е да поставите себе си на първо място.

6. Правите неща, които не ви харесват

Правите неща, за да се харесате на другите, а не на себе си. Избирате дрехи, ходите на фитнес, кино, театър, ресторанти. Колко пъти правите избор, който на вас ви харесва, а не за да се харесате на другите или просто да ви приемат.
Определете личното си пространство и намерете време за почивка, работа, домакинство, разходки, пътуване, спорт. Изберете един ден, в който ще правите само това, което вие искате. Поставете си приоритети и мислете добре винаги преди да се съгласите да помагате на някого.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес