Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 безценни урока от Джим Кери: Как едно "НЕ" може да спаси живота ти

16 октомври 2024, 13:17 часа

Известният комик постави психическото си здраве пред изискванията за пари и слава.

Още през 2017 г., по време на промоцията на актуалния тогава драматичен сериал, Джим Кери, попитан от журналист дали и кога ще се върне на стендъп сцената, заяви, че „в момента е в процес на премахване на слоевете от неговата личност." С други думи "НЕ".

Вижте още: 5 червени флага, които сигнализират, че е време да посетите психолог

Човек, донесъл и спечелил богатство за много хора, донесъл огромна радост на публиката с многобройни роли - отхвърли очакванията на феновете си и остана в сянка.

Няколко години преди това бяха много трудни за Джим Кери. Той и преди е говорил открито за борбата си с депресията, а след самоубийството на бившата му приятелка се сблъска и с частни дела, свързани с нейнaта смърт.

По време на гореспоменатото интервю Джим Кери постави своето психично здраве и лична автономия на първо място със своето "НЕ".

3 ценни урока за това да казвате „Не“ от Джим Кери:

1. Идва момент, когато нещо е достатъчно

Не чакайте нещата да излязат извън контрол, преди да погледнете назад към живота си и да кажете: „Не, благодаря. Животът е повече от това колко последователи имате в социалните медии или кой знае името ви и не е нужно да чакате някой да ви даде разрешение."

Единственият човек, който трябва да повярва, че е време да спрете и да помислите, сте вие ​​самите. Напълно добре е просто да решите: „Имам нещо друго, което искам да направя и да отхвърлите възможност – особено такава, която изисква голямо време."

Дори не е нужно да се обяснявате. Ако Джим Кери можеше публично да се отърве от натиска да играе, със сигурност няма нужда да се срамувате, че не искате да добавите нищо повече към чинията си на този етап.

2. Дори когато казвате „не“, можете да подкрепите други, които са казали „да“.

Това, че не сте в светлината на прожекторите, не означава, че трябва да стоите напълно извън играта. Все още можете да подкрепяте другите .

За Джим Кери това означава да помага на други комедианти и актьори да следват мечтите си. За вас това може да означава наставничество на тийнейджъри или организиране на квартално събиране за приятелите на децата ви.

Цената на даването идва с различни изисквания за всеки, но цената не трябва да се плаща изцяло всеки път, когато на масата се появи оферта. Преговаряйте какво сте готови да правите (или да не правите), като същевременно поставяте граници за себе си и се връщате към общността, с която се чувствате най-свързани.

Вижте още: Как влияят социалните мрежи на психичното ни здраве?

3. Това, че можете, не означава, че трябва

Хората, които са постигнали нещо голямо в живота си, често изпитват натиска на определени социални очаквания.

Когато някой премине от беден към богат, обществото очаква този човек да бъде щедър. Когато някой придобие знания, обществото очаква този човек да сподели своята мъдрост, като учи другите.

Има моменти, когато това, което имате, може да изглежда на другите като изобилие, но вие просто нямате енергията, фокуса или времето да направите каквото можете с него. Не се страхувайте да се откажете от тези високи очаквания, които другите възлагат на вас. Има време да помогнете - и има време просто да кажете "Не".

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес