Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 съвета, които ще ви помогнат да забравите бившия си

28 септември 2023, 13:31 часа

За щастие вие не сте първият или последният човек, който преживява разбито сърце. Не е нужно да се борите сами. Вместо това можете да погледнете следните съвети:

1. Забравете за 9-месечното правило

Известно още като правило за 1 година, известно също като правило за 6 месеца и т.н. и т.н. Може би сте забелязали, че различни източници и различни експерти споменават различни времеви продължителности. Проблемът е, че умът ви не е нещо единно – няма универсални правила, приложими за всеки случай. Той е много по-абстрактен, индивидуален и това е едновременно добро и лошо. Оставете се да скърбите правилно.

2. Избягвайте да влизате в депресивни състояния

Изливането на всички емоции е от решаващо значение. Но къде е тънката граница между законната скръб и депресивните тенденции? Как да спрем да размишляваме за неуспешна връзка? Най-добрият начин е да бъдете внимателни. Водете си дневник и се придържайте да записвате там всичките си мисли всеки ден. Скоро може да забележите, че някои от записите се повтарят. Ако забележите това, това са червените знамена, за които трябва да внимавате.

3. Разстояние от бившия

Ето още едно, по-важно правило: Без контакт, докато не сте напълно излекувани. Това означава да спрете да следвате и блокирате бившия си във всички социални медии, да изтриете номера му, да не питате приятелите му за него. В интерес на истината би било полезно да се дистанцирате от приятелите на бившия си по здравословен и уважителен начин. Добре е да останете приятели с бившия си, но повторното свързване е възможно само след известно време. Възможно е само ако връзката ви не е била токсична и обидна.

Освен това е по-добре да избягвате места, които бившият ви посещава. Може да стане малко стресиращо. Може дори да смятате това за параноично. Може би ще трябва да се откажете от любимото си място в града. Минусите от постоянното разкъсване на сърцето ви от носталгия и объркване не си заслужават. Междувременно можете да откриете други нови места, които може да сте пренебрегнали поради ангажимента си към компромисите на двойките.

Възможно ли е приятелство между вас и бившия ви партньор?

4. Заведете се на среща

Седнете, дишайте дълбоко и направете списък с нещата, които наистина сте искали да направите сами или в двойката. Нещо, което наистина сте искали да направите, но нито сте имали нито време, нито усилия да го направите. Какво ще кажете за онзи клас по рисуване, който искахте да вземете, но беше в сряда, а срядите бяха запазени за нощни излизания с половинката ви? Или онзи концерт, който искахте да посетите въпреки саркастичните подигравки на партньора ви. Кой казва, че не можете да се поглезите с филм и вечеря в ресторант?

5. Направете преобразяване

Направете преобразяване на всичко. Направете промяна на графика си. Направете преобразяване на вашия апартамент. Направете промяна на хобитата си. Боядисайте стаята си в синьо или жълто. Промени цвета на косата си.

6. Останете заети

Не прекалявайте обаче! Важно е да останете балансирани. Вземете ново хоби и останете отдадени на него. Можете да използвате това хоби като някакво безопасно място. Всъщност може да се превърне в друга значима част от живота ви или поне да служи като здравословен механизъм за справяне.

7. Бъдете търпеливи

Въпреки популярната поговорка, не е времето, което лекува рани. Всъщност вие сте тези, които лекувате собствените си рани. Вие сте този, който използва умствени и психологически усилия, за да се подхранва и да обработва емоционално травматично преживяване в акт на невероятно сложна човешка адаптация. Трябва да се гордеете със себе си и да сте наясно с огромното количество емоционален труд, който полагате.

8. Обградете се с любов и подкрепа

Не се страхувайте да поискате помощ. Не се страхувайте да се свържете с вашите приятели, роднини и много любящи и грижовни хора, които са готови да ви предложат помощ. Не е срамно да изпитваш болка и да имаш нужда от помощ. В този труден момент имате нужда от състрадание повече от всякога.

9. Говорете с терапевт

Колкото и подкрепящи да са вашите приятели, те все още имат своя собствена програма. Професионален терапевт може да ви даде добра безпристрастна представа за текущите събития и да ви помогне да преработите емоциите в здравословна среда. Въпреки че е изключително важно да формирате и поддържате значими взаимоотношения извън кабинета на вашия терапевт, професионалната помощ никога не е прекомерна. Нещо повече, терапията може да ви попречи да изпаднете в депресия след раздяла или да върнете разрушителните модели на поведение.

10. Не се отдавайте на нездравословни механизми за справяне

Колкото и примамливо и логично да изглежда, алкохолът, наркотиците, дивите купони могат да изглеждат полезни в близко бъдеще. Но в дългосрочен план това може да унищожи психическото и физическото ви здраве. Разбира се, вие сте напълно функциониращ възрастен и това е само статия в интернет. Но имайте предвид, че вие не решавате проблемите си, като пиете много или злоупотребявате с наркотици. Вие просто се отдавате на бягство от реалността, като същевременно излагате психическото и физическото си здраве на определени рискове. Освен това алкохолът е добре известен депресант.

Коя зодия има най-голям шанс да върне бившето си гадже в живота си?

11. Не се надявайте на нов човек

Отскоците са дори по-лоши от всички механизми за справяне от предишния параграф, тъй като включват не само вас, но и друг човек. Вашето разбито сърце не оправдава нараняването на други хора. И те със сигурност ще бъдат наранени, тъй като няма нулев шанс да изградите нещо смислено толкова бързо. Освен това има нулев шанс да не мислите за бившия си, докато сте във връзка и това ще нарани и двете страни.

Може да се страхувате да мислите за бившия си години по-късно. Най-трудната истина е, че да, вие ще си спомняте хора, които сте обичали и с които сте споделяли страхотни спомени и моменти. И това е смисълът, ако нямаше какво да губим и за какво да скърбим, тогава нямаше смисъл от връзката. Дайте си време да научите повече и да приемете и най-накрая да продължите напред.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес