Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 обичайни храни, които могат да причинят главоболие

06 юни 2024, 18:28 часа
Реклама

Има повече от 100 причини за появата на главоболие: липса на сън, стрес, преумора, високо кръвно налягане, инфекции, наранявания и много други.

Но има още един отключващ фактор, на който малко хора обръщат внимание: храненето може да причини главоболие.

Алкохол

Главоболието е един от признаците на махмурлук, който се появява след пиене на силен алкохол. Ето как етиловият алкохол - етанолът - действа върху тялото. Под негово влияние съдовете губят своя тонус и се разширяват. Не само силният алкохол може да причини главоболие. Понякога дори една чаша червено вино е достатъчна за това.

4 храни и напитки, които причиняват главоболие и 4, които го лекуват

Чай и кафе

Някои хора получават главоболие от една допълнителна чаша еспресо или дори чаша черен чай. Тези напитки съдържат кофеин. Това е естествен алкалоид, който има съдосвиващо действие. Веднъж попаднал в кръвта, той стимулира нервната система, карайки човек да се чувства бодър и дори превъзбуден. Но това е временен ефект.

Сирене

Отлежалите твърди сирена също могат да причинят главоболие. Те съдържат много тирамин, аминокиселина, която се образува по време на процеса на зреене на сиренето. Тираминът засяга нервната система и спазмира кръвоносните съдове. Отначало те се свиват силно, след това се отпускат - това причинява главоболие.

Банани

Друг неочакван виновник за главоболие е бананът. Той, подобно на сиренето, съдържа много тирамин, който провокира главоболие при хора, чувствителни към това вещество. Смята се, че презрелите банани с черни петна имат повече тирамин от неузрелите плодове.

5 храни, които трябва да ядете, за да спрете главоболието

Шоколад

Шоколадът съдържа няколко вещества, които могат да причинят главоболие: кофеин, тирамин и фенилетиламин. Хората, които страдат от мигрена, са особено чувствителни към тях. Също така е необходимо да се вземе предвид, че по принцип сладките могат да причинят главоболие. Те рязко повишават нивата на кръвната захар. Когато концентрацията на захар намалее, много хора изпитват главоболие .

Сладолед

Болка в предната част на главата и слепоочията може да възникне от ядене на сладолед. Не е известно точно защо това се случва. Учените предполагат, че по този начин студът действа върху чувствителните към температурата нерви и кръвоносните съдове в устата.

Колбаси и деликатеси

При производството на колбаси, кренвирши и деликатеси често се използват нитрати, нитрити и други хранителни добавки. Добавят се така, че готовите продукти да са ароматни, вкусът им да остане богат, а самите те да се съхраняват по-дълго. Имат съдосвиващо действие и когато то отшуми и кръвоносните съдове се нормализират, се появява главоболие.

Цитрус

Мандарини, портокали, лимони и грейпфрути също могат да причинят главоболие. Свързано е соктопамин, съединение, намиращо се в цитрусовите плодове. Освен това има особено много в плодовете с горчивина. Във високи дози повишава кръвното налягане, което често е придружено от главоболие.

Ядки и семена

Любителите на шам-фъстъци, бадеми, кашу и слънчогледови семки също могат да изпитат необяснимо главоболие. Причинява се от аминокиселината фенилаланин, която тонизира кръвоносните съдове. Като всеки продукт, ядките са здравословни в умерени количества.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес