Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Vivacom разбива стереотипа, че телеком бизнесът е мъжки свят със статистика: 44% от ръководните позиции се заемат от жени

21 май 2024, 18:19 часа
Реклама

Световни изследвания на топ компании като McKinsey и Deloitte многократно са доказали, че разнообразните екипи постигат по-добри резултати. Компаниите от световен ранг, които са интегрирали философията на многообразието и приобщаването в корпоративната си стратегия, достигат по-лесно максималния си капацитет. На българския пазар една от компаниите, които успешно постигат баланс между приемственост, толерантност и приобщаване на служителите, които се оценяват спрямо техните умения, е Vivacom.

D&I е тенденция и неслучайно привлича вниманието на редица анализатори, които постоянно изследват ефекта от многообразието на работното място из целия свят. И разбива редица стереотипи, налагани с десетилетия, като митът за телеком-бизнеса като един предимно „мъжки свят“.

Още: Ново начало, нов смартфон – Vivacom със специални предложения за всички абитуриенти

„Във Vivacom 44% от ръководните позиции се заемат от жени, а съотношението между мъже и жени в компанията е съответно 58% към 42%. И това се дължи на ценностите ни, които гарантират, че единствено талантът, способностите на служителите и мотивацията им за надграждане на уменията определят развитието им“, казва Жанет Захариева, главен съветник на УС на Vivacom, в интервю пред manager.bg. И за да затвърди тезата си, допълва, че в две от техническите дирекции на телекома - Предоставяне и поддръжка на услуги и Информационни технологии, жените на ключови мениджърски позиции са съответно 22% и 43%.

Жанет Захариева е един от посланиците на проекта „Жените в технологиите“ – съвместна програма на „Хуауей Технолоджис България“ и Министерството на труда и социалната политика. Основната цел на програмата е да разгърне потенциала на жените като им помогне да придобият базови дигитални умения или да повишат компетенциите си в тази област.

Още: Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

А къде е България в световната статистика за жените в високотехнологичния сектор?

„България изостава сериозно в общия процент от населението с базови дигитални умения, но последният доклад на компанията за подбор на персонал в Европа – Grafton, сочи, че в България 28,9% от специалистите по информационни и комуникационни технологии (ИКТ) през 2022 г. са жени. Това е най-високият дял сред държавите-членки на ЕС и тази тенденция на интерес на жените към инженерните и технологичните науки трябва да бъде активно стимулирана“, категорична е Захариева.

Още: Забавление без ограничения – премиерни филми и сериали в програмата на VIVACOM Arena през май

Според нея в България все още едно от най-големите предизвикателства пред страната ни е включването на жените във висококвалифицирани специалности, за да сме конкурентноспособни в привличането на инвестиции и иновации.

“Важно е активно и последователно да говорим по тази тема, за да постигнем трайна позитивна промяна в обществените нагласи и да преодолеем остарелите стереотипи за мястото на жената в съвременния свят. Неслучайно в популярна сентенция се казва, че: „Когато жената учи, знания получава цяло поколение» („When you teach a girl, you teach a generation“).”

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес