Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великден в красивите български манастири (СНИМКИ)

29 април 2016, 09:30 часа

На прага на Великден сме. И както традицията повелява боядисваме яйца, събираме се с близки, посещаваме храмове. Има свети места, които са особено притегателни и дори чудодейни. Именно на някои от тях „Българският пътеводител“ посвещава Великденската си рубрика за опознаване на родината в Actualno.com. Избрахме девет от най-красивите български манастири, които заслужават да бъдат посетени по всяко време на годината, но най-вече по Великден. И понеже повечето класации се въртят около числото десет, решихме да оставим празна десетата позиция, за да я допълните сами – всеки за себе си, според своите мечтани дестинации и собствените си разбирания за красота, уединение и смирение.

Снимка: Мартин Янакиев

Започваме с Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий". Той е разположен сред зелените склонове на Стара планина край Берковица. Основан е през първата половина на ХІІІ в. и бързо се превърнал в център за духовния живот. През годините много пъти бил разрушаван, ограбван и отново възстановяван. Днес достига до нас като цял комплекс с храмове и стопански сгради. Манастирът е действащ, женски. Предлага настаняване. В двора му има аязмо, а водата му се счита за лековита.

На скалист връх в Тетевенската планина отдалеч се вижда манастирътСв. Георги Победоносец“. Разположен е край село Гложене в края на тесен и стръмен път. Построен е през ХVІІІ в. от монасите от близката обител – „Св. Преображение“, издигната век по-рано. Каменните му стени са продължение на отвесните скали и стърчат над дълбока пропаст. А гледката от прозорците на някои килии към бездната може да предизвика особени усещания. Манастирът е действащ, мъжки. Предлага настаняване. А съвсем скоро – на 6 май, е неговият храмов празник.

Снимка: Десислава Минчева

Килифаревският манастирРождество Богородично” е основан около 1350 г. Намира се близо до великотърновското градче Килифарево. В годините на османското иго споделил съдбата на много други манастири и бил унищожаван неколкократно. Окончателното му възстановяване започнало през 1842 г., когато майстор Колю Фичето започнал изграждането на църквата „Св. Димитър” и жилищните сгради. Днес в храма си струва да се види иконостаса, дело на тревненски майстори и някои икони. В манастира може и да се отседне.

Снимка: Димитър Руйков

Един от най-старите манастири на Балканите се намира недалеч от Асеновград. Бачковският манастирУспение Богородично“ е основан в далечната 1083 г. За дългите години на съществуването си е изградил впечатляваща история, показана в неговите музейни експозиции. Удържал е на неблагоприятните условия през вековете на османско робство и дори е запазил авторитета си на духовен и просветен център. Днес манастирският комплекс включва църквата „Успение на Пресвета Богородица“, храмовете „Св. Архангели“ и „Св. Никола“, както и килийната църква „Вси Светии“. Една от големите ценности на обителта са нейните стенописи, голяма част от които са дело на прочутия български живописец Захарий Зограф. По Великден в комплекса се стичат множество хора, немалко от които идват тук заради най-голямата негова светиня – иконата на Св. Богородица. Вярва се, че по това време нейната чудотворна сила е най-голяма.

Някои сравняват манастира „Св. Троица“ – Кръстова гора, край Асеновград с Йерусалим. Мястото, на което е разположен се счита за особено свято. За този район има многобройни легенди и научни хипотези, които се опитват да обяснят тази загадъчност. Някои вярват, че край манастира е заровено парче от христовия кръст, геолозите пък считат, че специфичните лъчения на урановите залежи в Родопите са в основата на лечебното въздействие на цялата местност. Изцеление носят аязмото и дори чудодейният дъб до него, разположени в манастирския комплекс. Манастирът е построен през XVII в. Комплексът днес включва две църкви – „Покров на Св. Богородица“ и „Св. Троица“, както и 15 параклиса. На храмовия празник – Кръстовден, в нощта на 13 срещу 14 септември, тук се провежда нощна литургия. Манастирът предлага и настаняване.

На 10 км от Русе се намира единственият действащ скален манастир в България – „Св. Димитрий Басарбовски“. В двора му има кладенец, изкопан от патрона на обителта – Св. Димитрий, чиято вода се счита за лековита. В чудноватата скална сграда на манастира има църква, трапезария, стаи и естествена пещера, в която е погребан монахът възродил през 1937 г. манастира – Хрисант. В тази пещера има музейна експозиция. Манастирът води началото си от времето на Второто българско царстов. В манастирския комплекс не се предлага настаняване, но посещението му и без преспиване носи достатъчно удовлетворение.

Снимка: Донка Попова

Красивият Соколски манастирУспение Богородично” се намира недалеч от Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра“ край Габрово. Свързва ги приятна пътека и 2 часа пешеходно ходене. От Габрово се пътува по асфалтов път около 12 км. За разлика от повечето по-горе изброени манастири Соколският е сравнително млад – първата му постройка била малка и дървена, изградена през 1833 г. В двора на комплекса привлича почти 200-годишната чешма, строена от майстор Колю Фичето. В манастира може да се отседне.

Сред склоновете на пленителната Рила се спотайва най-големият манастир в България - Рилски манастир. Той е своеобразна емблема на християнството у нас с красивите си сгради и стенописи, и с активната си книжовна и духовна дейност особено през годините на османско иго. Неизменно свързан с живота и делата на свети Иван Рилски и носител на неговото име. В новата манастирска църква „Рождество Богородично“ се намира най-големият иконостас на Балканите. В библиотеката на обителта се съхраняват хиляди ръкописи, сред които изключително ценни екземпляри. Към комплекса има и музей.

Снимка: Георги Йорданов

Третият по големина - Троянски манастир, е на над 400 години. Сградите му са образци на възрожденското строителство, а стенописите – своеобразен връх в творчеството на Захарий Зограф. Това е едно от местата, в които освен духовност срещаме един от най-великите българи - Апостола на Свободата. Стаята, в която той се е виждал със съмишленици, неговото скривалище и таен изход са включени в музейната част на манастира. За по-пълно приближаване до светостта на това място, манастирът предлага и настаняване.

Това е нашият избор от всички прекрасни български манастири за тазгодишния Великден. Допълните тази селекция с вашето любимо място. И където и да сте – бъдете благословени!

Светли празници!

Автор: Петя Георгиева, "Българският пътеводител"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес