Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туристическа дестинация увеличава дневната си такса за посетители

27 май 2024, 17:59 часа
Реклама

Бутан може да преразгледа спорната си дневна туристическа такса от 100 долара на човек, ако туристическият сектор на страната се възстанови скоро. Това заяви премиерът на Бутан Церинг Тобгай пред CNBC. Според него обаче, таксата вероятно ще бъде повишена.

Бутан отвори отново границите си през септември 2022 г. с увеличена „такса за устойчиво развитие“ от 200 долара на човек на ден. През 2023 г. страната понижи налога, за да стимулира туристите да остават по-дълго, преди да го намали наполовина.

Днес дневната такса е 100 долара за възрастен и 50 долара за деца на възраст между 6 и 12 години. Тя е описвана като „ограничен във времето стимул“, валиден до 31 август 2027 г., според Министерството на имиграцията на Бутан.

ОЩЕ: След Венеция: Популярно село в швейцарските Алпи въвежда входна такса за туристи

Но Тобгай посочи, че размерът на таксата може да се промени преди тази дата.

„Ще имаме квота от 300 000 туристи. И ако броят на посетителите, желаещи да посетят Бутан, надхвърля значително нашия капацитет да ги посрещнем, тогава дори може да се наложи да увеличим таксите устойчиво развитие“, дава ясен знак Тобгай, че таксата може да се промени преди тази дата.

Бавно възстановяване на туризма

Снимка: iStock

Туристическата индустрия на Бутан се възстановява по-бавно, спрямо други държави в Азия, като Тобгай очаква тази ситуация да се промени бързо.

„Мисля, че в момента, в който започнем да рекламираме нашата държава и това, което се предлага, хората ще се редят на опашка, за да посетят Бутан“.

Страната е приела 315 599 международни посетители през 2019 г., 73% от които са били от Индия, според годишен доклад на Съвета по туризъм на Бутан. Миналата година тя е била посетена от около 130 000 туристи, казва Тобгай пред CNBC.

ОЩЕ: Над 60 места по света начисляват туристическа такса и нарастват

Бутан се цели към 300 000 туристи годишно, половината от които от „трети страни“ и „плащания в долари“, според манифест на Народнодемократичната партия на Тобгай.

Посетителите от Индия плащат намалена такса от 1 200 бутански нгултрума (14,50 долара) на нощувка, а дневните посетители от страната са освободени от такса, според Министерството на имиграцията на Бутан.

Промяна на таксите след COVID-19

Снимка: iStock

Преди Бутан да затвори границите си през март 2020 г. в отговор на пандемията от COVID-19, туристите трябваше да плащат дневна пакетна цена, която започваше от 200 долара. Тя често включваше разходи за хотел, транспорт и екскурзовод и задължителната такса за устойчиво развитие за 65 долара.

Сега тези разходи са в допълнение към таксата за устойчиво развитие от 100 долара.

Тобгай признава, че промените в таксите за устойчиво развитие на Бутан са породили „много объркване“. Въпреки това, той е уверен, че настоящият налог от 100 долара ще позволи на страната да постигне целите си за възстановяване по-бързо.

ОЩЕ: Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

„Честно казано, мисля, че много туристи са готови да платят 200 долара на ден такса за устойчиво развитие, особено след като гостите на страната разбират, че приходите от нея се използват за защита на нашата природа и за осигуряване на безплатно образование и здравеопазване за нашите граждани. Повечето туристи са доволни, че могат да имат малка, значима роля в устойчивото развитие на Бутан“.

“Честно казано, мисля, че много туристи са готови да платят 200 долара на ден такса за устойчиво развитие, особено след като гостите на страната разбират, че приходите от нея се използват за защита на нашата природа и за осигуряване на безплатно образование и здравеопазване на нашите граждани. Повечето туристи са доволни, че могат да имат малка, значима роля в устойчивото развитие на Бутан".

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес