Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броят на туристите в Италия достигна рекордни върхове

04 юни 2024, 18:40 часа
Реклама

Туризмът в Италия достигна рекордни върхове през 2023 г., а чужденците са съставлявали мнозинството от туристите в страната за първи път след пандемията от COVID-19. Това обяви Reuters, като се позовава на най-новите данни на италианския статистически институт ISTAT, публикувани днес на официалната му страница.

Посетителите на местата за настаняване в Италия са нараснали с годишен темп от 13,4%, достигайки над 134 млн. през 2023 г. Това е най-големият брой посетители, който Италия някога е регистрирала.

Общият брой на нощувките в хотели и други подобни места за настаняване е нараснал с почти 10% през миналата година – до 451 млн.

Снимка: iStock

След период, започнал по време на пандемията през 2020 г., в който вътрешният туризъм преобладаваше, през 2023 г. чужденците отново са отговаряли за по-голямата част от нощувките в Италия.

Страната, която отдавна е предпочитана дестинация за туристи от цял свят, се стреми да регулира броя на посетителите на някои от основните си атракции в пикови часове и дни.

ОЩЕ: Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Венеция, например, начислява входна такса от 5 евро за еднодневни екскурзии по време на най-натоварените периоди от годината, а редица други дестинации са предприели стъпки, за да избегнат тълпите от туристи.

Лацио и Ломбардия са били регионите с най-силен годишен ръст на туризма през 2023 г., заради устойчивото нарастване на посетителите на Рим и Милано, отебелязват от ISTAT.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес