Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълчев призна: Обучението от разстояние не може да е пълноценно

30 януари 2021, 09:39 часа • 3696 прочитания

"Желанието ни беше да имаме максимум присъствие в училище. Но пък, ако върнем всички ученици в клас, рискуваме после те да останат вкъщи. Януари и февруари по принцип са най-епидемични.

Доказа се, че децата по-малко пренасят вируса. Колкото са по-малки, толкова са по-безопасни. Не са проблемът децата, а класната стая", каза в ефира на БНТ образователният министър Красимир Вълчев.

Системата като цяло функционира, но проблемът е, че електронното обучение от разстояние не може да е пълноценно, намалява мотивацията за учене на учениците, ефективността на педагогическото взаимодействие е по-ниска, каза Вълчев.

Най-многобройна е групата на родителите, които искат децата им да ходят на училище. Това са около 80%. Всички го искаме това. За образованието поемаме риск, защото това е много важно.

Онлайн обучението е по-добра алтернатива на нищото, но в никакъв случай не е добра опция, според министъра.

За ваксинирането на учителите, Вълчев коментира: „Не бих казал, че учителите не искат масово да се ваксинират. Има предпазливост.

Учителите са представителна извадка на цялото ни общество. Има едно изчакване, но въпреки това има 24%, които са заявили желание за ваксиниране, подчерта Вълчев.

Учениците между 5 и 12 клас задължително като се върнат в училище ще носят маски, отбеляза министърът.

Още: Образование на бъдещето – как технологиите ни помагат да учим (ВИДЕО)

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес