Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова отрече Борисов да е искал тет-а-тет дебат, готова е да прави правителство и с БСП като втора партия

07 март 2017, 09:00 часа • 2795 прочитания

Имахме различни условия за дебата – г-н Борисов искаше дебатът да е с експерти, а аз – лидерски, защото само лидерите могат да поемат политическа отговорност. Това обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова, според която Борисов искал само да има встъпителни думи и след това експертите да говорят. По думите ѝ експертите могат единствено „да облекат” една политическа програма, не да поемат отговорност.

Нинова отрече категорично, че е имало предложение да има втора част на дебата, в която да се изправи само срещу Бойко Борисов. Тя заяви пред Нова телевизия, че много добре е разбрала и че Бойко Борисов не е правил предложение да има момент, в който тя и лидерът на ГЕРБ да дебатират сами един срещу друг. Борисов е страхлив по природа – може ли 15 години да си в политиката и да не се съгласиш да се изправиш срещу опонент в дебат? Проверете и ще видите, настоя лидерът на БСП.

Какво значение има, че Владислав Горанов ще е финансов министър на ГЕРБ, ако Бойко Борисов не излезе и не каже дали догодина България ще вземе 6 млрд. лева външен заем, продължи с нападките Нинова. Тя заяви, че „разбира се” има екип. На въпрос обаче дали има ясен екип от министри, Нинова отговори, че има екип, но предпочита БСП първо да каже какво ще прави, а след това кой ще го прави. Какво е мнението на г-н Борисов за Европа на две скорости – ние не желаем такова разделение, подчерта Нинова. Искаме същото проучване за храните, каквото направи Вишеградската четворка, даде пример Нинова и призова държавата да го направи, но ако не го стори, БСП ще го стори. Лидерът на БСП даде примера заради промените в Закона за защита на конкуренцията, които нейнита партия успя да прокара преди две години.

Хипотезите след изборите

На въпрос дали ако БСП не спечели, ще опита да прави правителство, тя отвърна, че вярва, че БСП ще спечели, но „и в двата случая” червените са готови да правят кабинет. Първата ни задача е да спечелим изборите. Втората ни задача – вътрешнопартийно проучване на първия ден след изборите с кого да правим управленска коалиция, изброи лидерът на червените. Направих промяна в БСП – по най-важните въпроси да си питаме членовете, подчерта Нинова.

На база „програма” ще правим коалиция, стана ясно от думите на БСП. С която партия искат хората, с нея ще се коалираме, отговори Нинова на въпрос относно евентуално бъдеще с ДПС.

Винаги има рискове, ако не първата партия на изборите направи кабинет. Ако другите политически лидери искат „да счупят” нещата, има възможност да се случи, беше тезата на Нинова. Според нея и в момента държавата се управлява от ГЕРБ.

Корнелия Нинова обясни, че БСП би върнала обратно старите цени на винетките и на билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт.

Външна политика

Не е чак първи приоритет да се преразгледат санкциите срещу Русия, но ако спечелим, ще го направим, заяви лидерът на БСП. Тя попита защо на България е забранено да си продава киселите краставички в Русия, а миналата седмица Mercedes открила фабрика в Русия (бел. ред. – става въпрос за завод до Москва, а инвестицията е 260 млн. долара). По думите ѝ и в двата случая става въпрос за търговия. Тя обяви и, че европейските земеделци, търгуващи с Русия, си получили обезщетенията, а българските производители нищо не получили. Не трябва да излизаме от ЕС, но не може и да има Европа на две скорости, убедена е Нинова. Тя обясни, че не отговаря на питанията защо като се е загрижила толкова за Русия, детето ѝ не учи там, а в САЩ.

Корнелия Нинова обяви и, че е чела CETA и там никъде не пишело за "вкарване" на ГМО в България, но и нямало текстове за обратното, като заяви, че в България не е разрешено да има ГМО. Факт е обаче, че всъщност трябва да има уведомление за модифициран продукт с равен шрифт с другите съставки на етикета и няма проблем, а не е разрешено да се отглеждат ГМО култури. В ЕС не е разрешено да се отглежда ГМО с изключение на генномодифицирана царевица и картофи Amlfora на BASF. Ето и какви са правилата за ГМО – ТУК, както и каква е правната рамка - ТУК!

За финал Корнелия Нинова обяви, че нищо не ти дава такова усещане за свобода, каквото язденето на кон. Тя коментира темата заради снимките си от Тодоровден на гърба на кон.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес