Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва призова България за сътрудничество с обвинените руснаци по случая "Гебрев"

23 януари 2020, 19:00 часа • 2718 прочитания

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че при наказателно преследване срещу чуждестранни граждани държавите трябва да си сътрудничат по линия на правоохранителните органи. Коментарът ѝ беше в отговор на информацията, че българската прокуратура е повдигнала обвинения на трима руски граждани за опит за убийство през 2015 г. на гражданин на България чрез отравяне с неизвестно фосфорно органично вещество.

По-рано днес стана ясно, че обвиненията са за умишлено отравяне на Емилиян Гербев, съобщиха от прокуратурата. В Интерпол обвинените се издирват с червена бюлетина. "Във връзка с воденото разследване под надзора на СГП, касаещо опита за умишлено отравяне на лицата Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и В. Т., са повдигнати обвинения срещу три лица руски граждани за опит за предумишлено убийство", съобщиха те. 

„Предполагам, че нашето посолство следи ситуацията. Ще уточня това. Мога само да кажа, че при подобни случаи трябва да се действа по линия на правоохранителните органи”, заяви Захарова по време на днешния брифинг.

Посолството на Русия в България не е получавало официално уведомление по случая от властите в страната, съобщава РИА Новости, позовавайки се на дипломатически източник, предаде още БГНЕС.

Повече за случая "Гебрев" може да прочетете ТУК.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес