Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС се готви да потвърди ангажимента си към Турция за бежанците и да обвини Русия за Алепо

14 декември 2016, 15:15 часа
Реклама

Миграция, икономика и Сирия – това по същество са темите, по които утре (15 декември), между 12:30 часа и 20:30 часа българско време Европейският съвет ще търси консенсус. Вече е известен и проектът за текст, който евентуално ще бъде одобрен от страните-членки на ЕС.

На първо място е темата с миграцията. Проектотексът гласи, че ЕС ще потвърди анагажимента си по споразумението за реадмисия с Турция и оказването на помощ на всички държави по т.нар. Балкански маршрут. На практика позицията за Турция е очаквана, след като на Съвета на външните министри опитът на Австрия да замрази окончателно преговорите за влизане на Анкара в ЕС пропадна. Припомняме, че миналата седмица ЕК обяви, че вече са отпуснати общо 2,2 милиарда евро от обещаните 3 милиарда евро за Турция заради бежанците. Сумите, за които са сключени конкретни договори, са нараснали до 1,3 милиарда евро. Освен това ЕС призовава за по-тясно сътрудничество в борбата с каналджиите. В този ред на мисли от ЕС ще искат повече помощ за бреговата охрана на Либия, за да се пресекат маршрутите за миграция към Италия през Средиземно море. За целта е необходим по-голям ресурс, гласи проектотекстът.

Конкретно за граничния контрол. Съветът трябва да одобри текст, според който в Шенгенското пространство следва да се прилага „систематичен контрол“ върху пътуващите без виза. ЕС ще иска и повече средства за отбрана от отделните страни-членки, като „тези, които са членки на НАТО, следва да се съобразят с ангажиментите си към Алианса“. Европейският съвет ще поиска от ЕК да направи конкретни предложения за създаване на Европейски фонд за отбрана.

По отношение конкретно на Сирия проектотекстът гласи, че ЕС директно осъжда действията на армията на Башар Асад в Алепо и помощта конкретно на Русия, предвид „нарочното прицелване в цивилни цели като болници“. Отговорните за евентуални военни престъпления трябва да бъдат изправени пред съд, се казва още в проектотекста. ЕС ще предостави помощ на Сирия за възстановяване само когато бъде осъществен преход към „заслужаваща доверие“ политическа система.

По икономическата тема Европейският съвет подкрепя усилията за борба с младежката безработица, гласи проектотекстът. Съветът ще иска оценка на постигнатото по стратегически европейски инициативи в индустриалната сфера.

На работната вечера, от 20:30 часа българско време, европейските лидери ще обсъдят Brexit и Украйна. На срещата не е официално поканена британският премиер Тереза Мей.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес