Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Пеевски си отива

18 април 2016, 18:25 часа • 7904 прочитания

Всеки, който се опита да пипа в държавните пари, ще бъде санкциониран. Това, което ставаше в последните 20 години, няма да стане сега. Затова предупредих актива на ГЕРБ. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред bTV в отговори на въпроси на зрители.

Той даде за пример ДАИ, Държавна агенция за бежанците, фонд Земеделие. „Ние влязохме да направим проверки там. Много сигнали дойдоха до нас от хора, които работят вътре или са потърпевши”, обясни премиерът.

Той отрече да има влияние върху прокуратурата. Когато ДАНС или шефът на данъчните служби има сигнали, това не може и аз да не знам. „Като се знае че имам доста опит в разкриване на тези случаи. На срещите с главния прокурор всяка сряда присъстват и министъра, и други. Така Борисов отхвърли съмненията за подчиненост на прокуратурата на изпълнителната власт.

"Убедени сме, че това, което Москов прави с ваксините, не е в ущърб на държавата. Прокуратурата като излезе с решение, ще коментираме. Стоя зад него, защото неговите хора го предадоха, оставиха го самичък. Не знам да е имало по-кадърен министър на здравеопазването и по-смела реформа", каза Борисов.

По думите му ДСБ (партията, от която бе излъчен Москов) не е излязла в истинска опозиция, след като все още е в Реформаторския блок. "Те искат да участват самостоятелно на президентските избори и това им е политиката", заяви Борисов.

Той заяви подкрепата си и за министрите Ивайло Московски и Николай Ненчев въпреки корупционните скандали в подчинени на тях структури. "Няма да искам оставката на Московски, той съдейства за разкриване на корупцията. Иначе какво - тези, които съдействат, няма да имат интерес да разкриват", каза той. И допълни, че оценката му за работата на кабинета до момента е 4,50.

Борисов посочи, че в Държавен фонд "Земеделие" се прави основна проверка и че шефът на ДАНС му е докладвал, че работата върви добре.

Попитан за разбунилите духовете доброволчески отряди, министър-председателят заяви, че няма нужда от тях. "Полицията и армията полагат много усилия. Няма нужда от доброволчески отряди, а от сигнали. Всеки ден на границата се залавят по 40 - 50 човека, в големите градове също постоянно се правят операции и се връщат тези хора в бежански лагери или откъдето са дошли", коментира той.

Засегната бе и темата за свалените карикатури на Чавдар Николов, на които бе изобразен именно Борисов. "Аз ги качвам, те ги свалят. Разбрах, че Чавдар Николов е подписан нов договор и ще взима 4700 лева заплата - по-висока от на премиера. Значи съм му направил услуга", каза Борисов, като припомни, че е качил в профила си във Facebook карикатура с негов образ.

На него пък му бе припомнен въпросът дали вижда Пеевски, когато погледне в огледалото. Водещата Цветанка Ризова попита дали това е провокирало замразяването на редица обществени поръчки, свързани с Делян Пеевски. "Бях си взел решението за поръчките по-рано. Пеевски си отива, напуска страната. Не знам какво ще говорят сега, той им беше най-добрата дъвка", заяви премиерът.

"Когато се взе решение България да бъде заобиколена от Южен поток, изведнъж тогава изникнаха тежки проблеми в Македония. Оттогава с македонския премиер сега в оставка, съм отказал всички контакти. Сега, когато Македония е подкрепена от Вишеградската четворка, затвориха Балканския маршрут. От другата страна нашата граница строго се пази, изведнъж в Македония пак се случи криза”, коментира още Борисов.

Във връзка с това позволява ли се на Русия и Турция да се месят в нещата на България, като последният пример е създаването на ДОСТ, премиерът заяви: „И българските турци, както всяка българска партия се карат и се цепят. Това е съдбата на БСП, СДС, НДСВ, да чукна на дърво засега само ГЕРБ не е минал по този път”.

По думите на Борисов кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще стане ясна през юни-юли. „С Росен Плевнелиев работех прекрасно като министър и фантастично като президент. Нека да минат юни и юли за да си изкара той спокойно мандата. Той свърши много работа. Аз съм изключително признателен. Продължавам да го имам за голям приятел и очаквам той да остане в ГЕРБ”, заяви Борисов.

Той коментира и съмненията, че Цветан Цветанов работи против Румяна Бъчварова. "Цветанов в партийната му работа е един мотор на ГЕРБ. Г-жа Бъчварова, Руми, се справя прекрасно с функцията, която сме и дали - и като коалиционен координатор, и функцията с МВР. Аз съм се борил навремето с министър Петканов пожарната да не става агенция, а да си остане с МВР, да не се девоенизира полицейската академия. Цветанов ми казва - добре, нали ти като беше главен секретар не го допусна това да стане. Тя е много светла жена, добро попадение, много я обичам".

Какво коментира премиерът по темите енергетика и икономика прочетете тук.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес