Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов отстрани Кунева, поема лично подготовката за председателството ни на ЕС

31 август 2016, 16:04 часа • 8847 прочитания

Министър-председателят Бойко Борисов поема функциите на национален координатор за подготовката и провеждането на председателството ни на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Той ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ в администрацията на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Досега на този пост беше вицепремиерът Меглена Кунева.

Мотив за промяната е необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката след изтеглянето на председателството с шест месеца за първата половина на 2018 г.

"За по-ефективна координация при изпълнение на предвидените в Плана за подготовката дейности и по-висока ангажираност на членовете на правителството, се предвижда министър-председателят да поеме функциите на национален координатор за подготовката и провеждането на председателството", информира пресслужбата на Министерския съвет. Борисов ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет, а вицепремиери и министри от кабинета ще бъдат координатори по основни направления.

За логистиката и екипа на председателството отговорник ще бъде досегашният национален координатор вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева, като ще бъде подпомагана от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. Координатор за инфраструктурата и сградния фонд ще бъде вицепремиерът Томислав Дончев, който ще взаимодейства с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на "НДК-Конгресен център София" АД. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова ще бъде координатор за сигурността, във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите и програмата на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева.

Ще бъдат запазени функции на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС, но ще бъдат закрити тематичните работни групи, които бяха създадени с решение на кабинета от миналата година. Конкретните нормативни промени ще бъдат направени на предстоящо заседание на Министерския съвет.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес