Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тенис светът в шок: Световният №1 с две положителни допинг проби и никакво наказание

21 август 2024, 15:22 часа • 2305 прочитания

Вчера тенис светът бе разтърсен от разкритието, че световният №1 Яник Синер е дал две положителни допинг проби през март тази година заради наличието на клостебол в организма му. Клостеболът представлява анаболен стероид, който увеличава мускулната маса и подобрява резултатите. Разследване на Honest Sport разкрива, че в последните години италиански атлети често са хващани с това вещество. 

Световният №1 под прицел: Как Синер избегна наказание за допинг скандала

Синер избегна забрана, след като успешно защити тезата си, че двете неуспешни антидопингови проверки през март са резултат от действия на неговия физиотерапевт. След провеждането на независим трибунал миналата седмица комисията постанови, че итаианецът няма "никаква вина" за това, че два пъти е дал положителна проба за следи от забраненото вещество клостебол. 

"Сега ще оставя този труден и дълбоко неудачен период зад гърба си", заяви Синер. "Ще продължа да правя всичко възможно, за да гарантирам, че спазвам антидопинговата програма на ITIA."

Как Синер се измъкна от допинг обвиненията?

Яник Синер

Аргументите на Синер се основаваха на употребата на "Трофодермин" - спрей без рецепта, използван за заздравяване на порязвания. Докато Синер и екипът му са били отседнали във вила в Индиън Уелс преди турнира от сериите "Мастърс 1000", Джакомо Налди, физиотерапевтът на Синер, случайно е порязал пръста му със скалпел на 3 март. След свалянето на превръзката Налди използвал "Трофодермин" всяка сутрин върху порезната рана между 5 и 13 март. 

Също така Яник Синер страда от кожно заболяване, наречено псориазиформен дерматит на стъпалата и гърба, което причинява сърбеж на кожата и може да доведе до малки порязвания и рани. Синер и неговият екип твърдят, че той е бил заразен чрез лечението, което е получил. Трима научни експерти потвърдиха, че това е правдоподобно обяснение за наличието на метаболити на клостебола.

Изключително важно е, че Синер твърди, че не е знаел нито за притежанието на "Трофодермин", нито за факта, че Налди го е използвал. ITIA приема аргументите на италианеца по баланс на вероятностите, а последвалият независим трибунал заключава, че играчът не е имал никаква причина да подозира наличието на "Трофодермин" около себе си или някакъв антидопингов риск от лечението си.

Интересно е, че нито един от положителните антидопингови тестове на Синер не е бил оповестяван преди това. Първият положителен тест е направен по време на състезание на 10 март по време на турнира в Индиън Уелс, а следи от метаболит на клостебола са открити и при извънсъстезателен тест на 18 март, точно преди турнира в Маями, който Синер спечели. Резултатът му от полуфинала в Индиън Уелс е дисквалифициран заедно с 400 точки и спечелените 325 000 долара (250 000 паунда) от наградния фонд.

Макар че спортистите получават автоматично задължително временно отстраняване, след като бъдат уведомени за нарушение на антидопинговите правила, то може да бъде обжалвано и премахнато, ако спортистът докаже по време на изслушването, че нарушението вероятно е свързано със замърсен продукт. Синер беше временно отстранен от 4 април до 5 април, малко след като спечели турнира Miami Open, и след това непосредствено преди турнира Madrid Open между 17 април и 20 април. И двата пъти временното отстраняване беше съкратено, след като той успешно ги обжалва. 

ОЩЕ: Системата на Кока-Кола подкрепя историческия мач между Григор Димитров и Новак Джокович

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес