Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пред погледа на цяла България: Гришо победи Джокович в зрелищен мач в София (ВИДЕО)

17 септември 2024, 21:56 часа • 3545 прочитания

Първата ракета на България Григор Димитров победи Новак Джокович в зрелищен шоу мач, който се състоя в столичната зала „Арена София“. Срещата бе наблюдавана на живо от над 12 хиляди души и още милиони пред телевизионните екрани, които се забавляваха наравно с двамата тенисисти.

Двубоят между Григор Димитров и Новак Джокович бе с благотворителна цел, като средствата от него ще отидат за фондацията на българския тенисист, която ще помогне на хора в нужда. В крайна сметка, след равенство 1:1 сета, сблъсъкът между двамата бе решен след тайбрек.

Мачът между Григор Димитров и Новак Джокович бе изгледан на живо от редица видни личности от спортния и политическия живот в България.

Григор взе първия сет

Преди началото на срещата бе теглен жребий кой от двамата тенисисти ще сервира първи. Григор Димитров го спечели и получи правото да изпълнява началния удар в първия гейм на мача. Първата ракета на България започна убедително, но след това допусна изравняване. Все пак Гришо спечели подаването си.

В следващия гейм Новак Джокович също показа класата си, но и чувството си за хумор. Сръбският тенисист на няколко пъти вдигна залата на крака, а в крайна сметка спечели и сервирането си за 1:1. След това Ноле отново се заигра с публиката, като направи кратък танц на победата.

Третият гейм мина изцяло под диктовката на Джокович, който се възползва от грешки на Димитров и успя пробие родния тенисист. Последва отлична игра на Григор Димитров и той набързо върна пробива, за да изравни за 2:2. След това Гришо спечели и своето подаване, за да излезе отново напред в резултата. Джокович обаче се постара да покаже, че това е било моментен спад в представянето му и взе шестия гейм без загубена точка.

След това Димитров продължи да показва отлична форма. Той отново взе подаването си за 4:3, но след това същото стори и Джокович. В деветия гейм българинът се представи страхотно и спечели своя сервис, а след това успя да пробие за втори път съперника си и да затвори частта с 6:4.

Втората част също предложи зрелище на зрителите

Втората част започна по отличен начин за Григор Димитров, който успя да спечели своето подаване и да поведе в 1:0 гейма. След това Джокович изравни, а в края на втория гейм Гришо помоли момче от подавачите на топки да поиграе срещу сръбската суперзвезда.

Димитров продължи да играе на доста високо ниво и спечели сервис гейма си за 2:1. Последва шоу за публиката, след което обаче Джокович демонстрира класата си и набързо изравни резултата за 2:2. В следващия гейм сърбинът рязко вдигна темпото и проби Григор за 3:2. След края на гейма пък бившият №1 даде ракетата си на дете, което да поиграе малко с българина по време на паузата.

 

Новак Джокович продължи да държи високо ниво и спечели подаването си, като по този начин поведе с два гейма преднина. Сърбинът не даде шанс на Димитров и в следващия гейм и проби Гришо, за 5:2, а след това спечели и подаването си, за да изравни общия резултат в мача – 1:1 сета.

Тайбрек реши победителя

След изравняването на Джокович в сетовете се стигна до тайбрек, който трябваше да реши крайния победител. Той се игра до 10 точки като в началото му се стигна до размяна на точки, след които сърбинът поведе с 3:2. След това Джокович се възползва от грешка на Гришо и преднината му стана две точки.

Григор Димитров не се предаде и успя да изравни за 4:4. Българинът продължи да натиска и за кратко поведе, но Джокович направи резултата 5:5. Веднага след това обаче Гришо реализира минипробив за 6:5. Първата ни ракета продължи с добрата си игра и поведе със 7:5.

Последва сериозна грешка на Джокович и Григор увеличи преднината си на 8:5. До края на тайбрека сърбинът направи поредна грешка за 9:5 за Гришо, а в самия край едно от децата, които подаваха топките реализира победната точка за първата ракета на България.

След края на мача пък Новак Джокович си поръча "Луда по тебе", но остана разочарован и трябваше сам да разпее залата.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес