Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Короната на "Ролан Гарос" очаква новата червена кралица

24 май 2014, 00:10 часа • 30683 прочитания

В навечерието на европейските избори светът на тениса също е изправен пред огромно събитие – вторият турнир от Големия шлем „Ролан Гарос”. Червеният клей в Париж очаква най-добрите сред най-добрите, а голямата арена отправя своя призив към претендентите. Купата на тенис мускетарите е наградата, за която всеки тенисист мечтае. Фаворити, приятни изненади, горчиви разочарования  - представяме ви анализът на Actualno.com за женската схема на тенис шоуто в Париж.

Българското участие


Най-добрата ни ракета при жените Цветана Пиронкова започва в първи кръг срещу германката Аника Бек, която е номер 49 в ранглистата – с други думи Бек е играч по възможностите на Цвети. Неприятното е, че дотук статистиката в двубоите между двете е изцяло в полза на Бек – два мача, две победи, като Цвети е взела едва един сет и то с тайбрек. Отделно Цвети тази година изобщо не се представя добре на клей – от три турнира има само една победа, в Щутгарт, срещу играещата с уайлд кард германка Тайсия Мордергерм номер 453 в света.

Ако евентуално победи Бек, то във втори кръг ще я чака приятелката на Григор Димитров и финалист от миналото издание на турнира Мария Шарапова.

Прогноза: Първи кръг/Втори кръг

Фаворитите

Серина Уилямс


И на 32 години Уилямс си остава кралицата на женския тенис. Ако Серина не се бие сама или не е контузена, няма коя да я победи. Особено на клей в последните години тя е направо непобедима – целият минал клей сезон тя не допусна загуба, а през този се провали само в Чарлстън – 4:6, 4:6 от младата чехкиня Яна Цепелова.

Уилямс е действащ шампион на „Ролан Гарос”, а жребият ѝ изглежда доста благоприятен. В нейната четвъртина няма нито една клей специалистика, а интересното е, че Серина може да играе със сестра си Винъс в трети кръг, макар че по-голямата Уилямс отдавна не е това, което беше и най-вероятно ще има тежък сблъсък с дребничката и много упорита Дзе Джън. Всички фенове на женския тенис обаче чакат с нетърпение евентуален мач на Уилямс с Мария Шарапова на четвъртфинал, с която игра финал миналата година и го спечели с 6:4, 6:4. Дори и при сблъсък с Мария обаче Серина едва ли има от какво да се притеснява при статистика в преките двубой 16:2 победи в нейна полза.

Прогноза: Шампион

Симона Халеп


Младата румънка бележи страхотен прогрес в ранглистата и влиза на „Ролан Гарос” като четвърта поставена, оглавявайки третата четвърт на схемата. Тази част изглежда най-напечена – тук са още шампионката от 2008 година в Париж Ана Иванович, както и мощно удрящата Петра Квитова. Иванович и Квитова обаче ще трябва първо да играят на осминафинал една срещу друга, ако няма изненади и чак след това победителката би могла да се изправи срещу Халеп на четвъртфинал.

Дотук Халеп показва страхотна форма на клея – тя стигна до финал в Мадрид, където загуби с 1:2 сета от Мария Шарапова. Това беше венецът на пролетта за нея. Румънката е добре позната и на българските фенове, тъй като тя спечели последното издание на Турнира на шампионките в София. Тя е много константна в играта и от форхенд, и от бекхенд, но все още ѝ липсва още малко мощ, за да се надстрелва с чудовища като Уилямс и Шарапова.

Прогноза: Финал/Полуфинал

Неизвестните величини

На Ли


Китайката е шампион в Париж от 2011 година, но вече е на по-сериозна възраст (32 години) и предвид факта, че спечели титлата в първия турнир от Големия шлем през годината – Australian Open, е трудно да повярваме, че ще успее да вземе втора титла в тази категория турнири толкова скоро. Улеснение за нея обаче е жребият – тя се намира в най-долната част на схемата, където най-сериозните имена са Йелена Янкович и Сара Ерани. Те двете обаче трябва да играят евентуално една срещу друга на осминафинал, ако няма големи изненади, които в женските турнири не са рядкост. Едва след това победителката би могла да излезе срещу Ли на четвъртфинал. А на полуфинал най-вероятно ще чака някоя измежду Симона Халеп, Ана Иванович и Петра Квитова

Клей сезонът на китайката дотук не беше нито добър, нито лош – четвъртфинали в Мадрид, където загуби доста нещастно след обрат от Мария Шарапова с 1:2 сета и четвъртфинал в Рим, където падна пак с 1:2 сета от Сара Ерани.

Прогноза: Полуфинал

Ана Иванович


Сръбкинята безспорно ще си спомня винаги с най-добри чувства за Париж – през 2008 година тя стана шампион тук, а с това и номер едно в света на женския тенис.

Хубавата Ана се наслаждава на страхотен клей сезон – финал в Щутгарт, където загуби с 1:2 сета от Мария Шарапова, четвъртфинал в Мадрид и загуба от Симона Халеп и полуфинал в Рим, където победи Шарапова и така рускинята записа първа загуба на клей от финала на „Ролан Гарос” през миналата година. В столицата на Италия Ана падна от Серина Уилямс, но не и без бой – тя взе сет на американката.

На „Ролан Гарос” Иванович е в четвъртината на Халеп и може да търси реванш от нея за Мадрид пак на четвъртфинал. Преди това обаче по пътя ѝ има коварни препятствия – най-вероятно чехкинята Луцие Шафаржова в трети кръг, с която има отрицателен баланс – 2:4 победи, макар че на клей Ана печели единственият им мач, а на осминафинал нищо чудно Иванович да трябва да играе с Петра Квитова или с опитната Светлана Кузнецова, която също беше шампион в Париж през 2009 година.

Прогноза: Четвъртфинал/Трети кръг

Потенциалните разочарования

Каролине Вожнячки


Бившата номер едно отчаяно се бори да се върне поне в топ 10 на света, но като цяло играта ѝ вече е далеч от нивото, на което беше само преди една-две години. Тогава тя беше изключителна във фаза защита и допускаше много малко непредизвикани грешки, но този изстощаващ стил на игра няма как да не вземе своето. На клей Вожнячки през тази година игра само в Мадрид и спечели само срещу Екатерина Макарова.

Освен всичко друго, Вожнячки преживя драма от лично естество. Тя беше зарязана от голфъра Рори Макилрой точно преди сватбата им. Със сигурност това няма да подейства твърде добре на духа ѝ, а още в първи кръг ще има тежък съперник – белгийката Янина Викмайер, която е много мощно удряща тенисистка, макар и далеч от най-добрите си дни. Евентуално в трети кръг може да играе с опитната Анастасия Павлюченкова

Прогноза: Трети кръг/Първи кръг

Саманта Стоусър


Какво се случва с австралийката, се питат всички тенис фенове. Стоусър традиционно играе силно на клей заради изключителния топспин във форхенда си и заради факта, че малко по-бавното движение на топката ѝ дава възможност да се нагласи по-често възможно най-добре за специфичния си замах. Неслучайно тя стигна финал на „Ролан Гарос” през 2010 година, където отстъпи на Франческа Скиавоне.

Тези добри дни обаче изглежда са далеч за Сам. Тя изигра три клей турнира преди Париж и стигна най-много до трети кръг – в Мадрид и Рим, където падна тежко от Мария Шарапова и На Ли съответно. Сега Стоусър почва с неприятната португалка Моника Пюиг, но истинското препятствие се очертава финалистката от Australian Open Доминика Цибулкова, с която може да играе в трети кръг

Прогноза: Трети кръг/Първи кръг

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес