Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко пари е изкарал Григор Димитров от наградни фондове в тениса?

05 септември 2024, 14:12 часа • 4743 прочитания

Голямата тенис звезда на България Григор Димитров може да се похвали с това, че е в топ 20 на играчите, заработили най-много пари от наградни фондове. Към днешна дата сумата, която е спечелил Гришо от наградни фондове, наближава 28 милиона долара, видя Actualno.com.

Григор Димитров има 28 000 000 долара от наградни фондове

Последният чек, който заслужи Григор, бе от Откритото първенство на САЩ. Димитров достигна до едва втория си четвъртфинал на US Open, но трябваше да се откаже в четвъртия сет на двубоя си срещу Франсис Тиафо заради контузия. Там Григор заработи над половин милион долара.

За един мач: Гришо изпусна чек за 1 милион долара на US Open

Ако бе достигнал до 1/2-финал, Гришо можеше да спечели точно 1 милион долара. С последния си чек Григор Димитров вече има почти 28 милиона долара от наградни фондове в кариерата си. Той се нарежда на 16-то място сред играчите, спечелили най-много премии от наградни фондове.

Григор Димитров

Новак Джокович е лидер по приходи от наградни фондове в тениса

Убедителен лидер в тази класация е Новак Джокович, който е заработил близо 185 милиона долара. Втори и трети се нареждат Рафаел Надал и Роджър Федерер, които са спечелили съответно приблизително 135 млн. и 130 млн. долара.

Четвърти в класацията е Анди Мъри, който е с два пъти по-малко приходи от наградни фондове спрямо топ 3: около 65 млн. долара. Топ 10 допълват Александър Зверев, Пийт Сампрас, Даниил Медведев, Стан Вавринка, Карлос Алкарас и Стефанос Циципас.

Новак Джокович и Григор Димитров

Григор Димитров е 16-ти по заработени премии от наградни фондове

Григор Димитров има шанс да доближи топ 10, тъй като пред него са пенсионирани тенисисти или играчи, които вече не се състезават активно. 11-ото място се заема от Давид Ферер, който е с около 31,5 млн. долара от наградни фондове - с около 3,5 милиона повече от 16-ия Григор.

Сезон 2024 е един от най-успешните в кариерата на Григор, като се очаква той да завърши кампанията с по-големи приходи спрямо 2023-а, когато спечели малко под 3 милиона долара. Тази година рекордната премия за Григор дойде на финала на Мастърса в Маями - по-голяма от тази на US Open.

Григор Димитров може да се счита и за най-богатия български спортист, като освен наградни фондове, българинът има и различни спонсорски договори. За сравнение: най-добрият български боксьор при професионалистите Кубрат Пулев има над 3 пъти по-малко приходи от боксовата си кариера.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес