Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Федерер отправи жестоки критики към олимпийския шампион, а той му отговори пренебрежително

19 септември 2024, 19:13 часа • 2318 прочитания

Швейцарската легенда Роджър Федерер не се пести в оценката си на един от водещите тенисисти в момента. Той заяви, че германският №1 Александър Зверев продължава да прави едни и същи грешки и разкритикува играта му като твърде пасивна. "Когато го гледам как играе, виждам човек, който играе твърде пасивно, твърде дефанзивно в решителните моменти", заяви Федерер на събитие в Берлин преди началото на Laver Cup.

Роджър Федерер разкритикува играта на Зверев

Александър Зверев спечели олимпийското злато в Токио 2020, но все още чака първата си титла от Големия шлем. Той достигна до финалите на Откритото първенство на САЩ през 2020 г. и на Ролан Гарос тази година, но беше победен и в двата мача.

"Срещу най-добрите играчи в света трябва да поемеш инициативата и да играеш офанзивно. Той не го направи срещу Фриц", каза Федерер, визирайки четвъртфинала на тазгодишното издание на US Open между Зверев и американеца Тейлър Фриц, който германецът загуби.

Роджър Федерер и Александър Зверев

Въпреки това 20-кратният носител на титли от Големия шлем подчерта, че всички знаят, че Зверев има потенциал да постигне целта си: "Не му липсва много. Но за да спечелиш турнир от Големия шлем, трябва да се довериш на ударите си и да играеш по-офанзивно. Той трябва да повярва в този път. Всяка клетка в тялото ти трябва да усеща, че това е единственият правилен път. Титлата не идва сама при теб, особено не първата."

Зверев с отговор на критиките

Александър Зверев реагира спокойно на критиките от страна на легендата. "Това не е нищо, което да не знам", заяви Саша. "За мен е абсолютно ясно, че не играх по начина, по който искам да играя. Това беше ужасен мач от моя страна. Ето защо е напълно нормално това, което Роджър каза", продължи той, визирайки въпросното си четвъртфинално отпадане на US Open преди няколко седмици.

Александър Зверев и Роджър Федерер

Зверев обясни резултата на последния за годината турнир от Големия шлем с изтощителната програма в тази олимпийска година: "Може би в някакъв момент беше прекалено много. Не само за мен. Откритото първенство на САЩ не беше турнир с резултати, които са очаквани. Затова говори отпадането на Карлос Алкарас, Новак Джокович, както и моето. Имаше много поражения, които не бяха нормални." Победителят от Уимбълдън Алкарас отпадна във втория кръг, а шампионът от Париж 2024 Джокович - в третия.

Зверев ще се присъедини към Карлос Алкарас, Григор Димитров, Данийл Медведев, Каспер Рууд и Стефано Циципас в отбора на Европа на Laver Cup в Берлин. Още тази вечер двамата с Алкарас ще излязат на двойки срещу американския дует в състав Бен Шелтън и Тейлър Фриц. Срещата ще започне веднага след мача на първата българска ракета Григор Димитров.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес