Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът окончателно отстрани Ешреф Ешрефов от поста кмет на Омуртаг

17 юли 2024, 15:42 часа • 939 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решение на Административен съд - Търговище по адм. д. № 125/2024 г., с което е обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов, за кмет на Омуртаг. Става въпрос за изборите на 29.10.2023 г., като решението за избора на Ешрефов беше оповестено с Решение № 162/16.03.2024 г. на Общинска избирателна комисия - Омуртаг (ОИК).

Съдът не прие тезата на защитата на Ешрефов, че не може да бъде махнат от постта от съда, защото като председатели на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров "не са упълномощили и потвърдили действията на лицето, участващо в първоинстанционното производство като представител на ДПС". Съдът обаче посочва, че пълномощното от предишния председател на ДПС Мустафа Карадайъ е валидно. А ОИК-Омуртаг спореше, че двете открити съдебни заседания на първоинстанционния съд са проведени без надлежна представителна власт на жалбоподателя.

Решението по същество

Върховните съдии приемат, че първоинстанционният съд правилно е преценил, че протоколите на СИК и ОИК не отразяват вярно действителните резултати от избора. "Особено показателно е констатираното в СИК № 252200055, където очевидно е установена подмяна във вота на избирателите и нарушенията несъмнено водят до недействителност на обявения изборен резултат", съобщават от ВАС. И уточняват, че решението е окончателно.

Сагата

Ешрефов влезе в погледа на общественото внимание, след като в края на февруари му бяха повдигнати обвинения, заедно с баща му. Конкретно - двамата направили организирана престъпна група според прокуратурата: Повдигнаха обвинения на кмета на Омуртаг и баща му.

Отвъд това обаче картината е доста по-интересна - Ешрефов е 2 мандата кмет на Омуртаг като част от ДПС, но влиза в изборите през есента на 2023 година е като отделил се от ДПС. Ешрефов си тръгва с все всички общински съветници от ДПС – мълвата е, че защото не му харесало как била наредена депутатската листа за Област Търговище. А какво следва, припомнете си: Пътят до Омуртаг – през Шенген: Гледайте голямата картина

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес