Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Около 100 000 лева нужни за дострояването на храма в старозагорското село Малка Верея 

03 септември 2020, 17:29 часа • 2189 прочитания

Препоръка за доизграждането на храма в старозагорското село Малка Верея, чийто покрив се прави в момента, даде при посещението си на новостроящия се храм „Св. мчк. Трифон" Старозагорският митрополит Киприан. 

При посещението стана ясно, че са нужни още около 100 хиляди лева за да бъдат завършени изцяло строително-монтажните работи. Към момента местните жители са събрали малко над 10 хиляди лева, като освен с финансови средства, те се включват и с доброволен труд.

Архиереят беше посрещнат от духовно обгрижващия енорията отец Илия Тенев, кмета Дончо Брайков, общинския съветник Диян Димитров, председателя на местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1921" инж. Христо Баев, проф. Иван Станков и десетки жители на населеното място. 

Припомняме, че парцелът, върху който се строи храмът е с площ 665 квадратни метра и е дарен от Община Стара Загора през 2014 година. Тогава църковното настоятелство разгледа много проекти на църкви и покани арх. Иван Иванов да предложи типов храм, който да се построи в Малка Верея. Широко одобрение събраха и проектите на черкви, която вече са построени в друго старозагорско село - Маджерито, и в кв. „Зора". Предвидено е храмът в Малка Верея да бъде със застроена площ от 120 квадратни метра, която покрива нуждите на нарастващото население на селото.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес