Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Габриела Манова грабна "Златното яйце" в конкурса „Веселин Ханчев” в Стара Загора (СНИМКИ)

02 ноември 2019, 12:31 часа
Реклама

Голямата награда „Златно яйце”  и отпечатване на първа стихосбирка  в 36-ия националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” беше присъдена на 24-годишната Габриела Манова от София. В миналогодишното издание тя спечели втора награда.

Второто място е за софиянката Йоана Николова на 19 години, а третото - за Стамена Дацева на 24 години от Разград.

Тази година журито в състав - доц. Васил Видински, поет, литературовед и преподавател в катедра „История на философията“ на Софийския университет, Мария Донева, поетеса, редактор, драматург и лауреат на конкурса "Веселин Ханчев", и Иво Рафаилов, поет и графичен дизайнер и също лауреат на конкурса, трябваше да направят труден избор. Творби за най-стария конкурс за младежка поезия бяха изпратили 93-ма млади автори. Превес имаха дамите - 76 на брой, а момчетата участници бяха 17. Според регламента, кандидатите трябваше да са на възраст между 14 и 25 години и да нямат издавана досега стихосбирка. 

Преди тържествената церемония в Регионалния исторически музей, доц. Васил Видински представи стихосбирката „В печалния хан на дните” (ИК „Жанет 45”) на Мартин Илиев, носител на Голямата награда от изданието на конкурса от 2018-а. 

В рамките на поетичната надпревара бе представена и стихосбирката „Отмествам хоризонта” в памет на Кольо Александров - лауреат на конкурса "Веселин Ханчев" от 1986 и 1987 година. Той почина през август миналата година.

Днес (02.11.19 г.) в Къща музей „Гео Милев” ще се проведе поетическата работилница за участниците в конкурса с журито, а на 12 ноември в София от 18.30 часа в книжарница „Гринуич” ще е Поетическата среща на участниците, наградените и журито в тридесет и шестото издание на конкурса, традиционно организирана от софийското Народно читалище „Бачо Киро-1945”.

Организатори на конкурса са община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес