Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терзиев отказа да спира конкурса за Войнишкия паметник пред НДК

09 юли 2024, 16:18 часа • 3009 прочитания

Кметът на София Васил Терзиев оттегля решението си за спиране на конкурса за възстановяне на Мемориала на загиналите войници от I-ви пехотен софийски полк и VI-и пехотен търновски полк пред НДК на мястото на демонтирания паметник "1300 години България". Това съобщи самият той на заседание на комисията по култура в Столичния общинския съвет.

По предложение на общинските съветници от ГЕРБ, "Синя София" и "Има такъв народ" Комисията по култура към СОС трябваше да вземе решение на заседание на общинския съвет да се гласува против предишното решение на кмета.

След неговото изказване докладът на съветниците бе изтеглен. Васил Терзиев се мотивира за отказа да спре конкурса с резултатите от няколко срещи, които е провел по въпроса, без да уточнява с кого са били те. Кметът все пак вижда проблеми в конкурса във вида, в който е бил приключен. Един от тях е броят на имената на загиналите, които ще бъдат почетени – вместо 4000, както твърдели някои историци, там ще има само 3000 имена, каза Терзиев. Още: Архитекти и художници настояват за нов конкурс за Войнишкия паметник

По-рано през деня Камарата на архитектите в България съобщи за проведена среща между нейни представители, представители на Съюза на архитектите в България и на Съюза на българските художници с кмета Терзиев по негова инициатива. Те продължават да поддържат мнението, че възстановяването на паметника в оригиналния му вид, както е предвидено според конкурса, не е подходящо и че заданието е оформено непрофесионално. Още: "Спирането на проекта е тежка политическа грешка": СОС отново пуска конкурса за Войнишкия паметник (СНИМКИ)

На 6 юли кметът Васил Терзиев съобщи, че е прекратил конкурса, в който спечели студио "Гебуплан" с ръководител арх. Филипа Гугучкова заради неподходящо задание, липса на достатъчно експерти в комисията и неподходящо местоположение в днешната градска среда. Тогава той обоснова заповедта с емоционален личен пост във Facebook, в който написа: "Ще положим усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес