Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столична община послуша архитектите и прекрати конкурса за площад "Св. Неделя"

18 октомври 2018, 13:00 часа • 4336 прочитания

Камарата на архитектите използва всички механизми, за да спре конкурса за площад "Св.Неделя" и с вчерашна дата това е факт.

Архитектите първо изпратиха писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, с което я призоваха да прекрати процедурата преди да е изтекъл законовият срок за обжалване. После пуснаха жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и от вчера (17 октомври) по нея е образувано производство. Точно от вчера е и решението на възложителя да прекрати процедурата. Днес изтичаше срокът за подаване на оферти.

В решението на КЗК за прекратяване се сочи, че във връзка с посочените критерии за подбор на кандидатите Камарата на архитектите в България дава становище, че възложителят е определил твърде високи критерии, което би довело до ограничаване кръга на участниците и ще даде превес на участието на международни архитектурни бюра. Направено е искане за провеждане на конкурса при други условия, които ще гарантират участие на максимален брой български архитекти. Съответно измененията в условията на конкурса ще бъдат съществени и това ще доведе до промяна в кръга на заинтересованите лица.

На 12 септември Столична община обяви конкурс за възстановяване, обновяване и изграждане на площад "Света Неделя" и прилежащите му публични пространства. Неговата цел е да се създаде мрежа от общодостъпни пространства, като се запази тяхната идентичност. Преди това беше проведено обществено обсъждане на заданието за концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площада.

Според документацията конкурсът е ограничен и ще се проведе в два етапа. В първия можеха да участват всички проектанти. От тях международно жури ще избере седем участника, които ще бъдат поканени да представят проекти. Ангажимент на общината е да запази анонимността на участниците до класиране на проектите им от журито.

"Наградният фонд" е 250 000 лева.

Конкурсът е за придобиване на концептуален проект – основа за изработка на бъдещите проекти. Участникът, класиран на първо място, ще получи покана за участие в преговори за възлагане на обществена поръчка чрез договаряне без предварително обявление. В състава на журито, което ще оценява проектите, влизат Андреас Руби, Борислав Игнатов, БостянВяга, Григор Дойчинов, Джеймс Тейлър-Фостър, Йони Бабоци, Малина Едрева, Мария Механджиева и Фабиен Холцел.

От участниците се изискваше минимален общ оборот в размер на прогнозната стойност на обществената поръчка или сумата от 750 000 лева, а също така минимален оборот в сферата на обществената поръчка в размер на половината от прогнозната ѝ стойност или сумата от 375 000 лева. През последните години той трябва да е изпълнил минимум една услуга, която да е идентична или сходна тази и да има не по-малко от 5 души персонал. В първия вариант на конкурса тези условия бяха по-сериозни - 1,5 млн. лева годишен оборот и поне 15 души персонал.

На 3 октомври Камарата на архитектите изпрати писмо до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, до главния архитект Здравко Здравков и до КЗК.

"По повод на разразилата се остра полемика в професионалните среди по повод на цитираната по-горе обществена поръчка, моля да я прекратите и обявите отново в две отделни процедури - открит международен архитектурен конкурс за концепция и последваща процедура за възлагане на изпълнение на технически и работен инвестиционен проект. Обявената в момента процедура не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, които са основополагащи за получаване на най-добра идея от най- голям брой професионалисти, като: еднакво и равноправно третиране на всички участници; гарантирана анонимност на участниците до обявяване на резултатите от журирането; избор на концепция на базата на нейните качества, а не на странични фактори като големина на фирмата, оборот, персонал и т.н.", се казва в писмото.

От Камарата считат, че интерес на цялото общество е площад "Света Неделя" в столицата да бъде решен по най-добрия професионален начин чрез съвременна, прозрачна и ясно регламентирана процедура.

Според тях предварителното определяне само на седем участника лишава журито от избор от много по-богата палитра от идеи, каквато ще даде един открит международен архитектурен конкурс. А и сегашното изискване за изпълнението на 1.5 ха площадни обекти през последните години ще спре много от евентуалните участници не само от България, а и от чужбина, тъй като това не е често срещан опит.

"Бяха заложени чисто финансови и бизнес критерии за подбор на екипи, които да представят проектни предложения – оборот на фирмата, брой на служителите, брой изпълнени обекти. Това автоматично ограничава голяма част от практикуващите архитекти в България и в чужбина”, коментира Игнатов. По думите му при новите условия ще отпаднат финансовите ограничения за фирмите, които участват. „Не е казано, че една фирма, която има огромен оборот, има добри идеи. Точно обраното – понякога малки студиа са свежи и показват различно мислене“, обясни пред bTV председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес