Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самоков се подготвя за Фестивал на картофа

30 август 2024, 13:27 часа • 2644 прочитания

Кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов и секретарят на Община Самоков Венера Милова се срещнаха с картофопроизводители от района във връзка с организацията и провеждането на ,,Фестивал на самоковския картоф“.

Инж. Джоргов представи идеята на събитието като постави два основни акцента.

От една страна да бъде върната популярността на самоковския картоф като най-вкусният и качествен картоф, а от друга да развием празника така, че да привлича ежегодно туристи от цялата страна. ,,Надявам се, че с този фестивал ще успеем да поставим началото на една хубава традиция, която да идентифицира марката ,,Самоковски картоф“, каза кметът. Всички присъстващи се обединиха около идеята и изразиха пълната си подкрепа.

Фестивалът на самоковския картоф ще се проведе на 21 септември като в програмата са предвидени кулинарни състезания, детски забавления, вълнуваща шоу програма и много други изненади. Местни занаятчии и картофопроизводители ще имат възможността да представят своята продукция и работа, защото традициите са създадени, за да помним от къде идваме. А картофът е познат на самоковци още през 1835г., благодарение на самоковеца Димитър Смрикаров, чиято заслуга е днес Самоков да бъде разпознаван като град на картофа.

Още: Кметът на Самоков посрещна олимпийския шампион Магомед Рамазанов

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес