Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 1 октомври: Цената на водата в София се увеличава, ето с колко

01 октомври 2024, 17:03 часа • 2121 прочитания

От днес (1 октомври) цената на водата в София ще се увеличи с 20%. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри на закрито заседание бизнес плана на "Софийска вода" за периода 2022-2026 г.

Според новите изчисления, цената за битовите потребители ще стане 3,52 лв. с ДДС за кубичен метър, вместо досегашните 2,94 лв. за куб. метър, съобщиха от КЕВР.

През следващите две години цената на водата ще продължи да се покачва. През 2025 г. се очаква да достигне 3,64 лв. за кубичен метър, а през 2026 г. – 3,80 лв. за кубичен метър. Още: КЕВР предлага да се въведе категория "водно беден" (СНИМКИ)

Въпреки критиките относно значителното увеличение, КЕВР одобри предложенията на „Софийска вода“ без промени. Регулаторът подчерта, че новите цени остават под прага на социална поносимост и че София е сред четирите града в страната с най-ниски цени на водата. 

Основната причина за поскъпването е необходимостта от инвестиции на стойност 260 млн. лв. в периода 2022-2026 г., като годишно ще се влагат по около 50 млн. лв. „Софийска вода“ заявява, че въпреки липсата на одобрен бизнес план от 2022 г. насам, те са продължили с инвестициите съгласно ангажиментите към Столичната община за подобряване на канализационната мрежа.

Инвестициите ще бъдат насочени не само към инфраструктурни проекти, но и към дигитализация и иновации, уточняват от компанията. Още: Шефът на КЕВР ще обяснява на депутатите защо ще плащаме по-висока вода

Очаква се до края на 2026 г. загубите на вода в мрежата на „Софийска вода“ да намалеят до 33,29%, което е под средното ниво за страната, според бизнес плана на дружеството.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес