Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обучиха 20 пенсионери от Елин Пелин за действия в кризисни ситуации

13 август 2021, 16:25 часа • 3823 прочитания

На 10 и 11 август 2021 г. се проведе обучение на възрастни хора от ПК "Здравец" гр. Елин Пелин за действия при кризисни ситуации и наводнения от служители на ГД "ПБЗН" в МВР. Обучението на 20 пенсионери в гр. Елин Пелин се реализира по проект на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения, финансиран от Европейския кохезионен фонд.

Възрастните хора бяха обучени как да действат при настъпването на кризисни ситуации, като например наводнения, земетресения, урагани и други природни бедствия. В първия ден от обучението гост на ПК "Здравец" бе лейтенант Павел Илиев от пожарната служба на гр. Етрополе. Той разясни начина на реагиране на хората и властите, целящи предпазването на гражданите от природните бедствия, а също така показа последствията от тях за населението чрез прожекция на снимки и филми от значителни наводнения в страната през изминалите години. Бяха обсъдени начините за спасяване на хора и се дадоха реални примери от голямото наводнение през 2005 г. в гр. Елин Пелин.

Вторият ден премина в практически заняти в и решаване на въпросници от пенсионерите за това, как трябва да се действа при настъпването на бедствия и наводнения. Под ръкодвоството на ст. Ангел Сентов от пожарната служба в гр. София бяха извършени демонстрации на слагане на спасителни жилетки и бяха показани кадри с инструкции за спасяване на хора със специализирани лодки.

В края на обучението възрастните хора разбраха колко е важно да имат подготвени раници за спешни случаи, съдържащи вода, вещи от първа необходимост, документи и лекарства. Присъстващите хора на обучителния семинар зададоха много въпроси на служителите на ГД "ПБЗН" в МВР, като получиха информативни и изчерпателни отговори за спасяването на хора и правилните реакции при бедствия и наводнения.

ПК "Здравец", гр. Елин Пелин благодари на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР за проведеното обучение.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес