Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общинските съветници отхвърлиха план-сметката за чистотата на София

15 декември 2022, 14:13 часа
Реклама

Лоша новина за чистотата на София. Общинските съветници не подкрепиха план-сметката за почистване на града за следващата година.

„За съжаление най-важният документ за подобряване на качеството на въздуха – план сметката за чистотата на града за 2023 г. стана жертва на евтини партийни игрички. Изумен съм, че осигурените пари за доказано добри мерки не получиха подкрепа от съветниците от БСП, ДБ, „Патриоти за София“ и независимия Борис Бонев“, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

По думите му е било отхвърлено да не се мият нови допълнителни над 20 000 декара квартални улици в общината. „Общинските съветници не приеха и да се предоставят допълнителни средства за почистване на междублоковите пространства от районните кметове. Не приеха и да изградим фотоволтаична система в завода за рециклиране на отпадъци, с която ще намалят с поне 10% разходите си за електрическа енергия. И то във време, в което тези разходи нарастват с над 3 млн. лева“, съобщи Георгиев.

„Освен с предстоящите избори, няма как по друг начин да си обясня това защо колегите оставиха софиянци да дишат по-мръсен въздух, при положение, че има достатъчно средства за почистването на града. Те отказаха да бъдат инвестирани за чистота“, каза председателят на СОС.

С подкрепата на ДБ все пак беше приета Наредбата за нискоемисионните зони. „Това е важна европейска мярка, с която от декември 2023-а година ще ограничим най-замърсяващите автомобили да се движат в центъра на столицата през зимните месеци, когато концентрацията на фини прахови частици е по-голяма“, заяви Георгиев.

ОЩЕ: Окончателно: Спират старите коли в центъра на София от догодина

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес