Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литературен конкурс "Асен Димитров" ще се проведе в Костинброд

31 юли 2024, 11:39 часа • 987 прочитания

„Поезията може да разказва не само истории. Тя може да разказва всичко.” – Асен Димитров. 

Уважаеми любители на литературата и поезията, радостни сме да ви споделим, че за седма поредна година, Общински съвет – Костинброд, има удоволствието да обяви, превърналия се в традиция за общината ни, литературен конкурс „Асен Димитров“, разпознаван досега като „Млад поет“.

С всяка изминала година конкурсът се разширява и журито оценява все повече литературни произведения. До 2023-та година имаше ограничение във възрастта, за да бъдат стимулирани предимно младите поети на България.

През 2024-та година, когато град Костинброд навършва 50 години от обявяването си за град, Общински съвет – Костинброд пожела да разшири своя обхват и да обгърне всички любители на поезията. В този ред на мисли, наименованието „Млад поет“ излиза от своята ангажираност. От тази година, конкурсът ще носи името на покойния ни съгражданин - Асен Димитров, и участие в него могат да вземат всички, пленени от силата и красотата на словото.

Асен Димитров - музикант, певец, поет и композитор – един многопластов талант, който е пример за любителите на съвременната българска поезия и музика.

Роден и живял в гр. Костинброд. Завършил е средно образование „Радио-телевизионна техника” и висше -„Комуникационна техника и технологии”.

Китарата хваща от малък и най-напред свири в мандолинен оркестър. Рокаджийският дух открива пред него нов път – към рок-група „Хадес“, с която записват в БНР и албума

си „Утро над града“. Музиката е на Дани Милев, а текстовете са на Асен Димитров. Във фестивалите „Пирин фолк“, „София пее“, „Бургас и морето“, звучат песни по негов текст. Автор е и на множество текстове за артисти като - Мариана Попова, Дани Милев, Маргарита Хранова, Мина Пенкова от „Петте сезона”, за хорове и вокални групи в народната музика.

Пише завладяваща и нежна любовна лирика в стихосбирки, в които са разказани истории, голяма част от които - по действителни случаи, развили се в нашите родни географски ширини.

Поетът Асен Димитров губи живота си през 2023 година.

Обявявайки литературния конкурс, под името на Асен Димитров, Община Костинброд и Общински съвет – Костинброд, отдават своята почит към таланта и ярката следа, които той оставя след себе си.

„Поезията може да разказва не само истории. Тя може да разказва всичко. Излиза някъде от душата на поета и тръгва сама, боса с мастилените стъпки по белия лист със своята мелодичност, с римите си. Не можеш по никакъв начин да и забраниш да го прави, както и насила да я накараш да дойде на този свят. Аз не съм открил пътя към поезията. По-скоро тя ме откри. За добро, или лошо.“ – Асен Димитров.

С насърчението, което Асен Димитров оставя след себе си, Общински съвет – Костинброд и Община Костинброд, призовават всички вас, любителите на поезията – Пишете със сърцата си, търсете вдъхновение и удовлетворение, защото всеки труд, подхранен с любов към делото, непременно ще бъде оценен, а ако тези, които го харесват са много повече от критиците - значи сте успели!

Творете смело и помнете, че поезията идва, когато емоцията намери своя мисъл, а мисълта се оплете в думи.

Желаем ви успех!

Можете да предоставите творбите си по следния начин:

• Ha e-mail адрес: kostinbrod.50godini@abv.bg /не по-късно от 08.09.2024 г./

• На място в сградата на Общинска администрация - Костинброд -

отдел "О, МП, С, К и СД" - ет. І, стая 1 /не по-късно от 08.09.2024 г./. 

Още: Отличиха кмета на Костинброд с международна награда

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес