Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човек на Пеевски в "Топлофикация": Политическо кресчендо заради общинските дружества в София

17 юли 2024, 13:53 часа • 2628 прочитания

Щом съдът се произнесе по новите назначения на членове на съветите на общинските дружества в София, ще поискаме да бъде изслушан Георги Балабанов. "Целта е да се изяснят фактите и обстоятелствата около бизнеса му и назначаването му, за да се осветли цялата схема зад тези назначения. "Много ми е интересно кой се свърза с Балабанов и му предложи място в надзорния съвет на "Топлофикация" - това заяви в профила си във Фейсбук лидерът на "Възраждане" в Столичния общински съвет (СОС) Деян Николов.

Още: Управлението на общинските дружества в София: Говори Васил Терзиев

Защо точно Балабанов?

Причината да бъде посочен конкретно той е, че е бил управител на фирма "Едоардо Миролио" ЕООД. Справка в Търговския регистър на Actualno.com показва, че това е така, при това в два периода. Първият - от 21.02.2008 до 04.12.2009 година. Вторият - от 21.10.2010 година до 02.10.2014 година.

Едоардо Миролио, който е известен като производител на вино, нашумя покрай сагата с фалита на КТБ - той беше един от хората, спасил с цесии 12 млн. лева от банката, но не само - отделно още над 2,2 млн. долара и 920 000 евро: Политици, бизнесмени, спортисти, общественици спасили милиони от КТБ. По онова време Миролио имаше дял в "Техномаркет" и 2 дни по-рано стана ясно, че Делян Пеевски се готви да вземе половината от известната компания: Пеевски купува до 50% от "Техномаркет". Връзки като тази карат Деян Николов да заяви: "Не е необходимо човек да бъде гений, за да разбере, че Пеевски си е инсталирал свой човек в "Топлофикация София".

Кой е отговорен за назначенията?

"Спаси София", която е част от най-голямата група общински съветници в София (с ПП-ДБ), категорично посочи в профила си във Фейсбук, че "трима общински съветници внесоха безобразния и незаконен доклад за назначаване на анонимни хора начело на софийската икономика за 3 млрд. лв.". Конкретно "Спаси София" визира Карлос Контрера (ВМРО), Севдалина Петрова и Красимир Гълъбов - последните двама се отцепиха от групата на "Възраждане". В публикацията на водената от Борис Бонев структура има директни обвинения, че въпросните хора са "маши" на ГЕРБ, конкретно за Петрова и Гълъбов е посочена и БСП, защото взели председателските места на съответно комисията по архитектура и екология в СОС.

Отделно "Спаси София" публикува в профила си във Фейсбук биографиите на всички новоназначени членове на общински дружества, което предизвика спорове дали не е нарушение на лични данни. Пълният списък с промените под формата на внесен от Контрера, Петрова и Гълъбов доклад е качен на сайта на Столичния общински съвет - ТУК!

Още: След скандал с обществени поръчки: Шефът на "Топлофикация - София" се оттегли

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес