Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли, че руската салата има френски корени?

07 октомври 2024, 15:51 часа • 409 прочитания

Знаете ли, че руската салата има френски корени? Първото й име е „Оливие“ и произхожда от нейния създател - френският готвач Люсиен Оливие. През 60-те години на 19 век французинът пристига в Москва и започва работа в ресторант „Hermitage“ в руската столица. По-късно идва идеята му за познатата до днес салата.

Как се появява салата „Оливие“?

След няколко години работа в Москва, Оливие решава да направи свой собствен ресторант, който бързо се превръща в едно от най-престижните места за хранене в града. За да впечатли изисканата клиентела, френският готвач създава луксозна салата, която се превръща в негов подпис.

Оригиналната салата „Оливие“ била далеч от опростената версия на руска салата, която познаваме днес. Тя включвала смес от месо от фазан, телешки език, хайвер, яйца, маруля, кисели краставички, каперси и специален майонезен дресинг. Екстравагантният й вкус бързо станал хит сред московския елит и скоро всички започнали да говорят за нея. Смята се дори, че прочути готвачи в града изпращали свои агенти под прикритие в опит да научат рецептата, но неуспешно. 

Защо „Оливие“ се превръща в Руска салата?

Идва момент, в който строго пазената рецепта на френския готвач е частично разкрита от неговия помощник в кухнята – руснакът Иван Иванов. По-късно той представя нейна версия в конкурентния ресторант „Москва“ под името „Салата Столичная“.

Първият писмен запис на салатата на Оливие се появява през 1894 г., а през 1897 г. опростена версия е публикувана в руска готварска книга. Съставките като телешки език и хайвер са заменени с картофи и по-масови продукти.

Тежките години на войни, глад и болести в Русия след това постепенно правят съставките на салатата по-достъпни и евтини. Така се стига до познатата в днешно време смес - картофи, грах, яйца, колбас или шунка, кисели краставички. 

Традиционните салати са винаги на мода

Въпреки промените, салатата „Оливие“ или това, което сега се нарича Руска салата, остава любимо ястие по целия свят, включително и в България, където се е превърнала в основна храна както в ежедневната, така и на празничната трапеза.

Това доказват и данните на лидера в ритейла Kaufland България, според които години наред най-предпочитани салати от клиентите са класическите вкусове – руска салата и снежанка. Боб с лютеница и баварска салата са най-търсени сред по-нишовите предложения.

За да отговори на любопитвото на клиентите, хипермаркетът има в асортимента си на свежа витрина над 27 вида салати. Най-голям ръст в търсенето им се забелязва през по-студените месеци и около зимните празници. Въпреки това, лидерът в ритейла се стреми да отговори на желанията на клиентите си и със сезонни предложения. Така през всеки сезон веригата предлага по 2-3 нови артикула в категорията.

От 7 до 13 октомври в свежите витрини на Kaufland с 50% е намалена любимата на всички салата „Снежанка“ за 6,49 лв./кг. Клиентите на ритейлъра могат да закупят с намаление и салата „Северняшка лютика“ за 8,99 лв./кг. Всички оферти могат да бъдат открити и в онлайн брошурата тук.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес