Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо закуската е най-важното хранене за деня? (ВИДЕО)

23 януари 2024, 17:35 часа • 1905 прочитания

В днешното предаване „Видимо и невидимо: Хапка по хапка“ Росица Коцева говори за витамините от група В – тема, с която се спекулира изключително много, когато става дума за хранителни добавки. Недостигът или предозирането влияят директно на нервната система. Приемането чрез хранителни добавки на значително по-големи от нужната дневна доза количества може да доведе до интоксикация. Росица Коцева ще ни разкаже как с рационално хранене да си набавим нужните за организма витамини В1, В2 и В3.

Витамин В1 (Тиамин) играе важна роля за превръщането на хранителните вещества в енергия за тялото. Той е важен за всички органи и най-вече за метаболизма. Без него не може да се преработва добре глюкозата и това води до затлъстяване. Как да си осигурим дневната доза от 1,2 мг вит. В1? „170г сготвена пъстърва дава половината от дневната доза. Ако искате нещо по-евтино, то трябва да са зеленчуци. Също така и три чаши сварен грах. Но в него има доста захари, така че на едно хранене не е препоръчително да ядете повече от 200г. Разделете го на две поне и не в един и същи ден. Пъстърва с една чаша грах обаче ще свърши чудесна работа. В 30г ленено семе има около 40%. Приблизително толкова имат и слънчогледовите семки. 200г аспержи също дават 50% от дневната нужда на организма за вит. В1.“ Още: Какво крият хранителните добавки и защо огладняваме от тях? (ВИДЕО)

Липсата на Витамин В2 (Рибофлавин) причинява косопад, депресия, цепнатини по кожата, замъглено зрение. Предозирането с него може да стане само чрез лекарства, като антидепресанти и някои други. Нужната дневна доза е около 1,3 мг и може да бъде постигната с 2 яйца и микс от 400г броколи, спанак и аспержи, т.е. с тези зеленчуци можете да си набавите нужната за организма дневна доза В1 и В2. Други източници на вит. В2 са зеле, авокадо и т.н.

„Витамин В3 е важен за изграждането на ДНК и метаболизма, или енергийния обмен. Нужната дневна доза е по-голяма от тази на В1 и В2 - 15 мг. Липсата му води до 3 в 1, като кафето: деменция, диария и дерматологични проблеми. Прекаляването води до проблеми с черния дроб, главоболие, ниско кръвно налягане и разбира се проблеми с кръвната захар. Това е изключително важно, защото от добавки с витамин В3 (Ниацин) може да си докарате диабет! Защото вдига инсулиновата резистентност и побърква системите на панкреаса отговорни за инсулина, който регулира кръвната захар.“ Витамин В3 можем да си набавим например с: порция пилешки гърди, сьомга, печени фъстъци или слънчогледови семки, грах, спанак и др. Още: Защо инсулинът не "обича" глутен (ВИДЕО)

В края на предаването Роси Коцева ще ни предложи страхотна рецепта за вкусен омлет.

До какво водят модерните в момента „вливки“ за подмладяване и борба с наднорменото тегло, как с правилно хранене да осигурим на организма си нужните витамини и минерали - отговорите на тези и други интересни въпроси ще намерите във видеото: 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес